1.000.000 EVRA ULOŽENO U DEČJE IGRALIŠTE U NS! Mališani dobili obnovljen prostor za igru, EVO KO JE SVE FINASIRAO!
Foto: Ig Foto UNICEF Srbija Pančić

SJAJNO

1.000.000 EVRA ULOŽENO U DEČJE IGRALIŠTE U NS! Mališani dobili obnovljen prostor za igru, EVO KO JE SVE FINASIRAO!

U okviru projekta ”EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima” pokrenuta je kampanja o bezbednosti dečjih igrališta

Objavljeno:

U ulici Milice Stojadinović Srpkinje na Limanu u Novom Sadu 26. septembra 2019. godine otvoreno je obnovljeno dečje igralište koje je sa milion evra finansirala Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Ovo igralište je prvo od 27 dečijih igrališta u 11 gradova u Srbiji koje gradi i rekonstruše Delegacija EU u saradnji sa ministarstvom sporta i omladine i lokalne samouprave.

U okviru projekta ”EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima” pokrenuta je kampanja o bezbednosti dečjih igrališta „”Za bezbednu decu na svim igralištima – održavajmo igrališta, čuvajmo decu!“

Cilj kampanje koju EU promoviše i na društvenim mrežama i kroz kroz animirani TV spot je da ukaže na važnost i na obavezu vlasnika da dečja igrališta budu bezbedna za igru. Neophodan je veliki zaokret u načinu upravljanja dečjim igralištima, kažu iz Ministarstva privrede.

Nadležnost inspekcijskog nadzora ima komunalna inspekcija, kao i republička tržišna inspekcija, a u najvećem broju slučajeva vlasnik igrališta je lokalna samouprava, odnosno grad, ili su to vlasnici/korisnici objekata na kojima se igralište nalazi (restorani, benzinske pumpe, hoteli, privatni vrtići i slično). Oni imaju obavezu da održavaju igralište bezbednim tokom celog veka upotrebe.

Ministarstvo privrede i EU u Srbiji ističu podatak da je najveći broj povreda na igralištima prouzrokovan padom i zato podloga na igralištima mora biti odgovarajuća. Svi otvori na opremi igrališta moraju biti ispitani i provereni, jer je zaglavljivanje treći uzrok fatalnih ishoda na igralištima.

Na prostoru u okviru igrališta ne sme da postoji niti jedna prepreka koja bi mogla da prouzrokuje povrede. Deca se često sapletu na duboke jame ili oštećenja na podlozi/površini igrališta. Da bi se izbegle bilo kakve povrede na sastavu opreme igrališta, ona moraju redovno biti kontrolisana i održavana, što je zakonska obaveza vlasnika igrališta.

Bezbedna dečija igrališta su deo podrške Evropske unije Srbiji pod sloganom “EU za Srbiju - podška bezbednijim proizvodima.”

Bonus video

01:32

IZMEŠTA SE IGRALIŠTE U ZEMUNU?! Nadležni najavili promenu za PARKIĆ U KOJE JE ULETEO AUTOBUS

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.