METEOROLOG MIHAJLOVIĆ OTKRIO KAKVO VREME NAS ČEKA ZA NOVU GODINU: Ovakvu prognozu niste mogli ni da ZAMISLITE
Goran Mihajlović, Foto: Kurir televizija

VREME ZA ZIMU

METEOROLOG MIHAJLOVIĆ OTKRIO KAKVO VREME NAS ČEKA ZA NOVU GODINU: Ovakvu prognozu niste mogli ni da ZAMISLITE

Meteorolog Mihajlović je izneo svoju vremensku prognozu za zimu

Objavljeno:

Prethodnih dana smo nosili zimske jakne, a danas kao da je proleće.

Nekima je prijalo da temperatura skoči, dok drugi jedva čekaju novi sneg i zahlađenje.

MeteorologGoran Mihajlović, pomoćnik direktora RHMZ-a je gostovao u emisiji Puls Srbije i otkrio kakvo vreme nas čeka u decembru, a i za Novu godinu.

Sneg
foto: Kurir

- Kada pogledamo istorijske podatke, vidimo da nije nešto što se nije dešavalo i ranije. Dakle, imali smo topao početak decembra i u prethodnih stotinu godina, 1938. godine, čak 18.4 speni celzijusa. To je do sada najtopliji 1. decembar i danas su velike šanse da sa današnjom maksimalnom temperaturom upravo ovaj 1. decembar bude najtopliji od svih merenja 1. decembra, što se tiče maksimalne temperature - rekao je Mihajlović i dodao:

- Ovaj tip vremena će se zadržati i danas i sutra. Dakle, i sutra bi jutarnja temperatura bila dosta visoka, značajno iznad onih višegodišnjih uobičajenih vrednosti za početak decembra. Ali da nas to ne uljuljka, već u nedelju ćemo i početak naredne sedmice ponovo imati ove zimske i decembarske temperature koje i očekujemo.

Magla, Zima
foto: Nenad Kostić

- Dakle, danas i sutra bi maksimalna dnevna bila između 19 i 24 stepena. Krajem dana u subotu sa severa i zapada u zadnjoj strani priliv hladnog vazduha i to će doneti pad temperature u toku noći subote na nedelju, uz kišu. Najpre na severu i zapadu, a u toku noći i u ostalim krajevima, tako da bi u nedelju sa padom temperature brdsko-planinski predeli ponovo imali, naročito centralne i južne Srbije, pojavu snega, kiša bi prešla sa padom temperature u sneg, a sa druge strane maksimalna temperatura u nedelju na severu biće 3 do 4 stepena, uz tendenciju da u drugom delu dana bude i hladno. Početak naredne sedmice maksimalna dnevna između 3 i 8 stepeni, uz nejake, ali da kažemo slabe jutarnje mrazeve između minus 3 i plus 2 stepena. Bez nekih značajnijih padavina - rekao je Mihajlović.

RHMZ
foto: Printscreen/RHMZ

Dotakao se i Nove godine.

- Što se tiče nove godine, ako gledate statistički kako je bilo prethodnih godina, recimo sto godina, onda se vidi da je prosto podjednaka verovatnoća da imate trećinu novih godina sa snegom, trećinu suvih, toplih, prijatnih, i trećinu sa nekom kišom. Tako da je prosto statistički teško izvući šta je to tipično vreme - rekao je meteorolog.

Bonus video:

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso/Kurir/L.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.