PRVA I JEDNA OD NAJVEĆIH POBEDA U VELIKOM RATU: Ovako su srpski vojnici jurišali do slamanja NAJVEĆEG NEPRIJATELJA!
Foto: MINISTARSTVO ODBRANE

cerska bitka

PRVA I JEDNA OD NAJVEĆIH POBEDA U VELIKOM RATU: Ovako su srpski vojnici jurišali do slamanja NAJVEĆEG NEPRIJATELJA!

Stepa postao vojvoda, najureni Austougari za sobom ostavili 2.000 unakaženih tela civila

Objavljeno:

Sredinom avgusta 1914. godine srpska Vrhovna komanda bila je u iščekivanju gde će i na kom pravcu biti glavni udar austrougarskih snaga. Obaveštajni podaci sugerisali su udar preko Drine, ali vojna logika je nalagala prelazak preko Save i Dunava i nastupanje dolinom Morave u središte države. U skladu sa tim bile su raspoređene tri srpske armije.

SRPSKA VOJSKA U POKRETU
SRPSKA VOJSKA U POKRETUfoto: MINISTARSTVO ODBRANE

Kako je došlo do sukoba na planini Cer i njegov epilog tema su novog edukativno-dokumentarnog filma iz serijala "Minijature" u produkciji Zastava filma, koje se mogu pogledati na sajtu Ministarstva odbrane kao i Jutjub kanalu ministarstva i Vojske Srbije.

Zapis o tome ostavio je dr Mile Bjelajac sa Instituta za noviju istoriju Srbije:

Kada je postalo jasno da je austrougarska armija krenula preko Drine ka Valjevu i preko Save na Šabac, srpska vojska otpočela je marš manevar ka planini Cer i ka Šapcu. Neprijatelj je, nažalost, bio brži. Pali su Šabac i Loznica. Brojne izbeglice počele su da beže iz okupiranih teritorija.

CIVILI PRIPOMAŽU VOJSCI
CIVILI PRIPOMAŽU VOJSCIfoto: MINISTARSTVO ODBRANE

Srpska vojska je u manevarskom maršu prelazila i po 50 kilometara dnevno. Kombinovana divizija išla je ka Ceru, Šumadijska je imala naređenje da oslobodi Šabac. Konjička divizija upućena je u Mačvu, na spoju ove dve divizije.

KOLONA VOJNA
KOLONA VOJNAfoto: MINISTARSTVO ODBRANE

U marš manevru srpske vojske, na obroncima Cera, došlo je do noćnog boja u susretu. Čelni 2. Prekobrojni puk prvi je nagazio na usnule delove neprijatelja. Ostali pukovi ulazili su u borbu kako su pristizali. Planina se prolamala od eksplozija srpskih ručnih bombi, pokliča, zvukova trube...

Srpske trupe su u noćnoj borbi 15. na 16. avgust potpuno rastrojile neprijateljsku 21. diviziju. Tri dana trajale su borbe na Ceru i Iverku. Neprijatelj je 19. avgusta slomljen i krenuo je u povlačenje ka Drini. U narednih nekoliko dana oslobođen je Šabac, kao i cela teritorija Kraljevine Srbije.

SAHRANA POGINULIH
SAHRANA POGINULIHfoto: MINISTARSTVO ODBRANE

Austrougari su na bojištu ostavili oko 4.500 zarobljenih i ranjenih vojnika. Zaplenjena je i velika količina, oko 25.000, topova, haubica, konja, pušaka i mitraljeza. Srpska vojska je u borbama na Ceru imala 2.000 poginulih, a oko 16.000 vojnika izbačeno je iz stroja.

BOLNICA
BOLNICAfoto: MINISTARSTVO ODBRANE

Posle povlačenja austrougarskih trupa iz Srbije srpski vojnici su u Mačvi i Pocerini zatekli preko 2.000 unakaženih tela civila, pobijenih ranjenika i brojne porušene kuće, crkve i javne zgrade.

AUSTROUGARI SU ZVERSKI UBIJALI SRPSKE CIVILE
AUSTROUGARI SU ZVERSKI UBIJALI SRPSKE CIVILEfoto: MINISTARSTVO ODBRANE

Za uspeh u Cerskoj bici general Stepa Stepanović dobio je čin vojvode.

BOJNO POLJE
BOJNO POLJEfoto: MINISTARSTVO ODBRANE

Bila je to prva saveznička pobeda u Velikom ratu, koja je došla u trenutku dok su ostale članice Antante gubile bitke na drugim frontovima. Bitka na Ceru je velika pobeda srpske vojske nad znatno nadmoćnijim neprijateljem.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.