MINJA MARĐONOVIĆ GOŠĆA CRNE HRONIKE: Večeras na Kurir televiziji o teškoj borbi protiv nasilja nad ženama
Crna hronika, Foto: Kurir

nasilje nad ženama

MINJA MARĐONOVIĆ GOŠĆA CRNE HRONIKE: Večeras na Kurir televiziji o teškoj borbi protiv nasilja nad ženama

Ovonedeljna gošća emisije "Crna hronika" je spisateljica i feministkinja Minja Marđonović

Objavljeno:
Ovonedeljna gošća emisije "Crna hronika" je spisateljica i feministkinja Minja Marđonović.

Od 1981. godine 25. novembar obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama.

Sve izvojevane bitke, koje su žene platile životom, ipak nisu prelomne pobede nad muškom vlašću. Mrtve žene svest ove civilizacije podsećaju da ženska borba za opstanak traje dvadeset i koji vek, da je krvava i da je usijana do eksplozije kraja ljudskog postanka.

,,Ne bavimo se nasiljem prema muškarcima jer živimo u muškom svetu u kom žene stradaju od muškog mača i muške krune svakodnevno samo zato što su žene!”. To nije feminističko pitanje, već pitanje antropološke ljudske podele na ružniji i lepši, na grublji i nežniji, na jači i slabiji pol. Tako je jači, grublji, ružniji pol postao razlog Međunarodnog obeležavanja borbe protiv nasilja prema ženama.

U Srbiji je od početka 2023. godine ubijeno 27 žena. Ciklus nasilja je jednostavan. Žene se plaše muškaraca. Ko uteruje strah taj je krvoločniji. Ko se plaši taj je pod kontrolom. Ko je pod kontrolom taj je u ropstvu. Ko je u ropstvu taj strada. Dakle, žensko stradanje je svakodnevnica ženskog života, među svim narodima, i u svakom kutku ovog sveta.

O ovoj veoma važnoj temi večeras će u emisiji "Crna hronika" sa voditeljkomi urednicom Jelenom Pejović razgovarati Minja Mrđović od 22 časa na Kurir televiziji! Ne propustite!

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.