CIKLON BOMBA STIŽE U BUGARSKU I RUMUNIJU: Očekuje se snažno NEVREME, biće i do POLA METRA SNEGA
Ilustracija, Foto: RINA

padavine

CIKLON BOMBA STIŽE U BUGARSKU I RUMUNIJU: Očekuje se snažno NEVREME, biće i do POLA METRA SNEGA

Na jugozapadu Srbije i na severu Crne Gore palo je i pola metra snega, na istoku Srbije i do 40 cm snega, a u ostalim predelima Srbijue i Crne Gore od 10 do 30 cm

Objavljeno:

Danas se nad južnom obalom Crne Gore formirao snažan ciklon, koji je Srbiji i većem delu Crne Gore doneo veoma obilni sneg, a jugu Crne Gore i primorju veoma obilne i jake kiše i grmljavinske oluje, ali i orkansku buru. U toku noći i narednih dana ovaj ciklon će "eksplodirati" svojom snagom i doneti snežno nevreme od Bugarske i Rumunije do Ukrajine i Rusije.

Na jugozapadu Srbije i na severu Crne Gore palo je i pola metra snega, na istoku Srbije i do 40 cm snega, a u ostalim predelima Srbijue i Crne Gore od 10 do 30 cm.

Sneg je zavejao i centralne predele Crne Gore, ali i planine iznad Jadrana. Snežna oluja otežala je saobraćaj na auto-putu Podgorica - Kolašin, na putu Cetinje - Budva, ali i na svim putevima u severnim i centralnim predelima.

Veoma otežana situacija je i na putevima na juguozapadu Srbije.

00:18

U Vranju je nešto posle 19 sati počeo da pada jak sneg

Zbog jakog vetra i snega mnogi predeli na jugu i jugozapadu Srbije, na Kim i u Crnoj Gori ostali su bez struje, a u Sjenici je proglašeno vanredno stanje.

U toku dana ovaj ciklon veoma brzo se premeštao ka severnom delu Egejskog mora, pri čemu je donosio veoma obilne padavine severu i severoistoku Grčke i Severnoj Makdoniji, a ove večeri nalazi se uz crnomorsku obalu Bugarske.

Npomenuti ciklon dok se premeštao preko Balkana svojim centrom ka severu Egejskog mora, povukao je sa severa ledenu vazdušnu masu preko centralne Evrope sve do našeg područja, čak i do Jadrana i Crnog mora, a u kombinaciji sa ogromnom količinom vlage sa Crnog i Egejskog mora ojačao je na bomba ciklon u vidu olujnog vetra i veoma obilnih padavina.

Veći deo Bugarske i Rumunije zahvatile su pod uticajem ciklona veoma obilne snežne padavine, a jaka kiša pada u oblasti Crnog Mora.

U delovima Bugarske sneg je praćen i jakom grmljavinom.

U toku noći očekuje se dalje jačanje ciklona, a njegova vrednost će biti neverovatnih 970 milibara.

Širom Rumuunije i Bugarske u toku noći i nedelje očekuje se da padne od 30 do 70 centimetara snega, lokalno i do metar, a u oblasti Crnog mora i do 100 litara kiše, uz poplave i bujice. Vrlo brzo kiša će preći u veoma obilni sneg i na crnomorskoj obali Rumunije.

Snežna oluja zahvatiće i Bukurešt i Sofiju, a očekuje se i do pola metra snega.

Pod uticajem ciklona očekuju se olujni vetrovi od 80 km/h, a na obalama Crnog mora i orkanski udar viši od 120 km/h, uz talase visine i do sedam metara, koji će plaviti obalna područja. Temperatura će opasti na -5 do 0°C, na obali Crnog mora na -2 do 4°C, a na planinama i do -15°C.

Oluja će biti opasna i po život, a očekuje se i opasnost od materijalne štete.

Ovo će biti jedna od najvećih snežnih oluja ikada u ovom delu godine, a vreme će biti nalik uraganskom, naročito u oblasti Crnog mora.

Sneg, vejavica i vetar paralisaće veći deo Rumunije i Bugarske.

Kao sever Srbije što je bio pošteđen snega i obilnih padavina, oluja će poštedeti i najzapadniji deo Rumunije, a najkritičnije biće na istoku i jugoistoku Rumunije i širom Bugarske, kao i u oblasti Crnog mora.

Ovaj ciklon u svom prednjem delu doneće Turskoj olujne jugozapadne vetrove i topliju varijantu vremena uz obilne pljuskove sa grmljavinom.

Nakon istoka Balkana, ciklon bomba sa Crnog mora nastaviće put na severoistok i doneće orkansko nevreme sa snegom Krimu, istoku Ukrajine i zapadu Rusije, uz olujne vetrove i obilne snežne padavine, koje će početkom sledećes sedmice stići i do Moskve. Na jugu Krima očekuju se obilni pljuskovi sa grmljavinom i grmljavinske oluje, uz poplave i bujice, a na istoku Ukrajine i jugozapadu Rusije i do pola metra snega.

00:15

Sneg veje na Zlatiboru

(Espreso/telegraf/Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.