ZBOG JEDNOG DETALJA NA PASOŠU MOGU DA VAS VRATE SA GRANIČNOG PRELAZA! Mnogima promakne, PROVERITE NA VREME
Pasoš, Foto: RINA

važno je!

ZBOG JEDNOG DETALJA NA PASOŠU MOGU DA VAS VRATE SA GRANIČNOG PRELAZA! Mnogima promakne, PROVERITE NA VREME

Rok važenja vašeg pasoša je kraći nego što na njemu piše

Objavljeno:

Građani Srbije sad se najviše interesuju za putovanja po evropskim gradovima i veliki broj njih svake godine pred polazak na putovanje pita se istu stvar "Da li će nam praviti problem na granici ukoliko nam pasoš ističe za mesec dana?".

Odgovor je: HOĆE!

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u odeljku opštih preporuka prva stavka je: proverite da li je pasoš važeći pre odlaska na putovanje. Još je navedeno da "pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i pasoš mora biti izdat u prethodnih 10 godina".

Granični prelaz
Granični prelazfoto: Dado Đilas

Od ukupno 27 država, koje su članice Evropske unije, njih čak 22 se nalaze u takozvanoj Šengenskoj zoni. Od zemalja koje su interesantne srpskim državljanima, izuzev Grčke i Nemačke, u zemlje Šengenskog prostora spadaju i Austrija, Mađarska, Slovenija i Francuska, kao i Švajcarska, Češka, Italija i druge.

Taj rok nije određen bez razloga, jer građani Srbije imaju pravo da u zemljama EU borave tri meseca. Da bi se sprečilo da turistima bez radne ili boravišne vize u zemlji Šengena nakon mesec dana istekne putna isprava, uvedena je preventivna kontrola vremena isticanja pasoša. One su naravno tokom letnjih meseci češće.

Za neke druge destinacije koje naši turisti često biraju putovanje, važe nešto drugačiji uslovi.

Iako nemamo informaciju da je neko zbog ovog problema vraćen sa granice, a uzimajući u obzir činjenicu da ne možete unapred znati da li ćete naići na tolerantnog pograničnog službenika ili ne, naš savet je da ipak putne isprave produžite na vreme. Izbeći ćete moguću neprijatnost na granici, a put do mora će vam biti mnogo spokojniji.

Bonus video:

03:31

ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.