UČITELJ IZ "RIBNIKARA" U SUZAMA: "Ja sam jedan od nastavnika koji nije ušao u školu posle 3. maja"
Nenad Milošević, Foto: PRINTSCREEN/TV PRVA, Nenad Kostić

POTRESNO

UČITELJ IZ "RIBNIKARA" U SUZAMA: "Ja sam jedan od nastavnika koji nije ušao u školu posle 3. maja"

Učitelj Milošević je rekao da "Ribnikar" više nije ista škola

Objavljeno:

Nenad Milošević, učitelj iz OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kojoj su u majskom masakru ubijeni devetoro dece i školski čuvar, u potresnom TV gostovanju kroz suze je ispričao kako su sada u školi prisutne podele, te kako još nije nađeno rešenje koje bi dovelo do toga da svi budu zadovoljni - od osoblja, do roditelja koji su izgubili decu i samih đaka.

- Tragedije ljude ujedinjuju, kod nas je došlo do podele. Nije ni blizu rešenje koje bi dovelo do toga da budu zadovoljni svi - rekao je učitelj Milošević koji ima 38 godina radnog iskustva.

Učitelj Milošević je rekao da "Ribnikar" više nije ista škola, iako deca i dalje vole da idu u nju.

- Ja sam jedan od nastavnika koji nije posle 3. maja ušao u školu jer je 99 odsto roditelja smatralo da ne treba da se ide posle 3. maja u školu dok se to ne uredi i da ne povrede roditelje povređene dece. Ipak, bilo je i onih koji su se vratili i nastavili rad u školi - kaže učitelj Milošević.

Sa svojim učenicima rad je nastavio u Dečjem kulturnom centru Beograda (DKCB).

- Potrudili smo se zajedno sa roditeljima da napravimo neku školu koja bi trebalo da bude primer buduće škole, da deca dolaze u 9, da odlaze u 5, da roditelji bezbrižno odlaze na posao, da se vraćaju po njih. To funkcioniše u praksi i to je bilo kod nas u školi, ali nije bilo dobre volje. Škola sistematski propada već u dugoročnom periodu, nije se prilagodila vremenu u kojem živimo - rekao je učitelj Milošević.

Nenad Milošević
Nenad Miloševićfoto: PRINTSCREEN/TV PRVA

Učitelj u suzama

Dosta je dece je i ove godine upisalo OŠ "Vladislav Ribnikar", ali učitelj Milošević kaže da taj prijem više nije kao što je nekad bio.

- Deca su vezana jedni za druge, vole da se druže i u tome nalaze lek i spas iz cele situacije. Moje odeljenje je prošetalo svuda, po svim pozorištima, po svim muzejima, prirodnjačkim, po akademijama, likovnim, nema čime se nije bavilo. Došli smo 1. septembra u školu sa idejom da će ta škola biti kao bajka, da ta deca vide da je to škola, da imaju gde da dođu... - rekao je kroz suze učitelj Milošević.

Novi školski odbor 3-3-3

Ministarstvo prosvete predložilo je da se u novom Školskom oboru nađu tri predstavnika lokalne samouprave, tri predstavnika nastavnog osoblja i tri predstavnika saveta roditelja, te da među njima bude jedan roditelj koji je izgubio dete u majskoj tragediji a ima dete koje i dalje ide u OŠ "Vladislav Ribnikar". Učitelj Nenad Milošević ovu ideju podržava.

Kaže da rešenje za školu sigurno postoji, kao i da je školi potreban prostor.

- Život mora da se nastavi, da ima mesta i za memorijalni centar i za spomen centar i za kreativnu učionicu... Potrebno je da se proširi škola, da se zadovolje potrebe ove dece, deca treba da daju dušu tom memorijalnom centru. Mora sve da se ubrza, neizvesnost nas svađa i deli - rekao je učitelj Nenad Milošević za "Prva TV".

Krvavi 3. maj

Dečak ubica je 3. maja ove godine pucajući iz očevog pištolja, usmrtio devetoro učenika i čuvara škole, a šestoro ranio.

Podsetimo, protiv roditelja trinaestogodišnjaka koji je u osnovnoj školi koju pohađa ubio devetoro svojih vršnjaka i čuvara škole Više javno tužilaštvo je podiglo optužnicu.

Bonus video:

00:41

Radovi na adaptaciji dela škole Vladislav Ribnikar

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.