OVO JE NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA RODITELJA GAVRILA PRINCIPA: Stoje ispred kuće, ni ne slute... (FOTO)
Gavrilo Princip, Foto: AP

ISTORIJA

OVO JE NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA RODITELJA GAVRILA PRINCIPA: Stoje ispred kuće, ni ne slute... (FOTO)

Principi, koji su nekada nosila prezime Čeko, vekovima su živeli u severozapadnoj Bosni

Objavljeno:

Kada pogledate fotografiju dvoje starijih ljudi ispred stare trošne kuće negde u visijama Bosne i Hercegovine, prvo pomislite - da li je taj bračni par, koji je navikao na običan život, poljoprivredu i preživljavanje, mogao ikad da zamisli da će se o njihovom sinu, pa i njima samima, učiti, izučavati i pričati dok je sveta i veka? Da će postupak njihovog sina biti povod za Prvi svetski rat? A prezime zauvek upisano u istoriju.

Otac koji nikad nije opsovao

Principi, koji su nekada nosila prezime Čeko, vekovima su živeli u severozapadnoj Bosni i bili su pravoslavni Srbi. Gavrilovi roditelji, Petar i Marija (devojačko Mićić), bili su siromašni poljoprivrednici koji su živeli od malo zemlje koju su posedovali. Pripadali su klasi hrišćanskih seljaka poznatih kao kmetovi, koje su često tlačili njihovi muslimanski zemljoposjednici.

Gavrilo Princip
Gavrilo Principfoto: Profimedia

Petar, koji je insistirao na "strogoj korektnosti", nikada nije pio i psovao. U mladosti je učestvovao u Nevesinjskoj pušci (1875—1877), ustanku protiv Osmanskog carstva. Nakon ustanka, vratio se kao poljoprivrednik u Grahovsku dolinu, gde obrađivao oko četiri hektara zemlje i bio je primoran davati trećinu prihoda zemljoposedniku. Da bi dopunio svoje prihode i nahranio porodicu, bavio se prevozom pošte i putnika po planinama između severozapadne Bosne i Dalmacije.

Fotografiju pogledajte OVDE

Bonus video:

02:10

U OVOM SRPSKOM SELU LEŽI CELA ISTORIJA BALKANA: Kroz njega su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Austrougari i Nemci!

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.