POZNAT DATUM I VREME ISPRAĆAJA I SAHRANE RATKA BOŽOVIĆA: Oglasila se porodica našeg legendarnog profesora
Ratko Božović, Foto: Printscreen / Youtube / Insajder

SAOPŠTILI DETALJE

POZNAT DATUM I VREME ISPRAĆAJA I SAHRANE RATKA BOŽOVIĆA: Oglasila se porodica našeg legendarnog profesora

Profesor, sociolog i književnik Ratko Božović preminuo je juče u 89. godini života

Objavljeno:

Ispraćaj univerzitetskog profesora, sociologa kulture i književnika Ratka Božovića, biće organizovan u subotu 25. novembra u 10 na Novom groblju u Ruzveltovoj, dok će sahrana biti u nedelju u 15 sati u Herceg Novom na groblju u porti manastira Savina, saopštila je porodica.

Božović je preminuo juče u 89. godini života.

Rođen je 1934. godine u Banjaluci, završio je Gimnaziju u Nikšiću, a potom i Filozofski fakultet 1959, navodi se u zvaničnoj biografiji na sajtu Univerziteta Crne Gore.

Magistrirao je 1967, a doktorirao 1971. godine, a uža specijalizacija bile su mu teorija i sociologija kulture, sociologija slobodnog vremena i sociologija umetnosti.

Držao je predavanja na redovnim i postdiplomskim studijama, a bio je i rukovodilac smera Sociologija kulture i kulturna politika na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je predavao Fenomene modernog sveta.

Bio je profesor na Fakultetu dramskih, Fakultetu likovnih umetnosti i Filološkom fakultetu u Beogradu i na postdiplomskim studijama Arhitektonskog.

Takođe, predavao je i na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu vizuelnih umetnosti u Podgorici, a deset godina radio je kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Pored profesorske karijere, radio je i kao jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku „Nova demokratija“ i urednik edicije „Kultura i društvo“ i nikšićke biblioteke „Poenta“.

Kao student, boravio je u Parizu, a kasnije i u Njujorku. Autor je oko 300 naučnih, 150 stručnih radova i 15 naučnih projekata.

Bonus video:

00:57

Ispraćaj Žarka Lauševića

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.