JEDNO OD NAJLEPŠIH ŽENSKIH IMENA: Ima samo 3 slova - krasi ga izuzetno značenje
Foto: Davide Zanin / Alamy / Alamy / Profimedia

BACITE POGLED

JEDNO OD NAJLEPŠIH ŽENSKIH IMENA: Ima samo 3 slova - krasi ga izuzetno značenje

Naime, neki etimolozi veruju da je ime Una, poreklom od latinske reči “una”, a koja ima značenje – jedna; jedina; unikatna; jedinstvena

Objavljeno:

Smatra se da je lično ime Una, jedno od najlepših kratkih ženskih imena, i u poslednjih nekoliko godina se ubraja u grupu najčešće davanih imena novorođenim devojčicama, kako u Srbiji i u zemljama regiona, tako i u brojnim zemljama širom sveta. Una je ime koje je popularno u Indiji; Pakistanu; Avganistanu, ali i u Grčkoj; Španiji; Italiji; Makedoniji; Francuskoj i Velikoj Britaniji i Irskoj.

Iako se prema nekim teorijama, lično ime Una, vezuje za naziv istoimene reke u Bosni i Hercegovini, poreklo imena ima još neke popularne hipoteze. Naime, neki etimolozi veruju da je ime Una, poreklom od latinske reči “una”, a koja ima značenje – jedna; jedina; unikatna; jedinstvena.

Devojčica
foto: Ekaterina Pereslavtseva / Alamy / Alamy / Profimedia

Druga teorija o poreklu pomenutog ženskog ličnog imena, pretpostavlja da je ime poreklom od keltske reči “Oona”, a koja znači u slobodnom prevodu jagnje ili jagnješce. Žensko lično ime Una, ima značenje – “žena koja je jedinstvana”; “jedna i jedina”; “pitoma kao jagnje”; “osoba koja je unikatna i posebna”; “ćerka jedinica”; “prvorođena”; “jedna”.Iako nadimci, deminutivi i hipokoristike tj “imena od milošte”, za lično ime Una nisu poznati, izvedena imena su najčešće – Luna; Uma; Kruna; kao i Usnija; Unica ili Unijana.

Da li ste znali?

Una – je reka u Bosni i Hercegovini, i pritoka reke Save, a koja pripada slivu Crnog mora;

Osobe koje su nosioci imena Una, imaju broj 2 kao svoj “srećan broj”, a pak prema mišljenju numerologa, veoma su blage i pitome naravi, vole da svakome pomažu i izrazito su plemenite i dobronamerne osobe; žene imena Una su uspešne u životu, kako u poslovnom, tako i na ličnom ili emotivnom polju.

Bonus video:

02:00

ĆERKA DANIJELA ALIBABIĆA DOBILA DVA NEVEROTNO NEOBIČNA IMENA! Supruzi zbog rođenja drugog deteta priredio SPECIJALNO iznenađenje

(Espreso/Yumama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.