"OVO JE ZA MENE NOVA ŠANSA": Jelena (21) dobila SPASONOSNI LEK, JAKO VELIKE I VAŽNE VESTI ZA SRBIJU
Lek / ilustracija, Foto: EPA/KIM TIBLANI

novi početak

"OVO JE ZA MENE NOVA ŠANSA": Jelena (21) dobila SPASONOSNI LEK, JAKO VELIKE I VAŽNE VESTI ZA SRBIJU

Gotovo cela Srbij bila je uz mladu Jelenu Stojiljković iz sela Kamijevo kod Velikog Gradišta

Objavljeno:

Od ranog detinjstva, od njene teće godine, život Jelene Stojiljković iz sela Kamijevo kod Velikog Gradišta svodio se na svakodnevnu borbu sa opakom bolešću koja napada pluća - cističnom fibrozom.

Da zlo bude veće, od iste boleti obolela je i njena mlađa sestra Jovana, pa je tako za čitavu porodicu iz dana u dan nastajao pravi pakao. Lek koji moraju da koriste do kraja života zove se Trikafta i veoma je skup, pogotovo kada su u pitanju dva deteta. Njihov otac Darko se snalazio kako je znao i umeo.

- Nije bilo dvoumljenja ni jednog trenutka. One moraju da dobiju dozu i istina jako je teško, ali snalazio sam se kako sam znao i umeo. Jedna doza je 16 hiljada evra. Za njih dve to je 30.000 hiljada na mesečnom nivou, a to je za kratak rok. To nije nimalo jednostavno pronaći. Deo sam nalazio preko Fonda zdravstvenog osiguranja, a mnogo puta sam zajmio novac, pa vraćao, ali za nih dve je to moralo da se stvori, jer su dugo bile na lsiti RFZO na čekanju. Sve dok nismo odlučili da se obratimo javosti za pomoć i svoj apel uputili na različite adrese - ističe Darko Stojiljković.

Kaže da mu nije lako da gleda kako bolest savladava dete. Stanje se pogoršavalo, pogotovo Jelenino.

- Nije nimalo lako gledati kako bolest savladava dete. Sve je išlo na gore pogotovo kad je Jelena u pitanju. To je strašno. Jelena je počela da posustaje. Svakodnevno slušate kako se čuje kašalj iz susedne sobe bez prestanka. Otežano je disala, kapacitet pluća je opao. Nije imala apetit i svela je kilažu na 48 kilograma, a i imunitet je opao i više nismo smeli da čekamo ni trenutka. Najpre je dozu pre šest meseci dobila mlađa ćerka Jovana, a Jelena je čekala - ističe otac Darko.

Gotovo cela Srbij bila je uz mladu Jelenu Stojiljković iz sela Kamijevo kod Velikog Gradišta. S obzirom na to da se radi o veoma skupoj inovativnoj terapiji, lekom Trikafta mlađoj Jovani je nakon primljene terapije trebalo tri dana da se podigne na noge, dok je Jelena svoju terapiju dobila, kako kaže, u poslednjem trenutku, budući da je bolest počela znatno da uzima maha.

Lek
foto: Profimedia

- Više nisam mogla da izdržim. Posustala sam. Najgore što nisam jela, ali nisam mogla ni da spavam. Počelo je naglo da me obara i onda je upućeni apel moje porodice i mene za pomoć nadležnim institucijama urodio plodom. Pošto je situacija postajala sve alarmantnija zasedala je posebna Komisija RFZO-a koja je omogućila da se sa primenom leka u adekvatnoj Zdravstvenoj ustanovi u Beogradu krene odmah, jer više nije bilo vremena da se bude na listi čekanja. Situaciju u kojoj sam se našla prepoznao je i naš predsednik Republike Aleksandar Vučić - priča nam ona.

Terapija koju je odmah počela da prima, kako kaže, bila je za nju nova šansa za život, a rezultati su u kratkom roku bili primetni.

- U roku od pet dana bilo mi je odmah bolje. Nakon male temperature, sve je polako dolazilo na svoje. Kasalj je prestao, počela sam da jedem i za mene je pet obroka bilo nešto novo što je do tada bilo nezamislivo. Sve mi se živo jelo, a ono što je najbitnije - imala sam konačno san. Mogla sam čak da spojim nekoliko sati, što je do tada bolest obustavila potpuno, priča presrećna dvadesetjednogodišna Jelena Stojiljković.

Budući da je do sada živela kao pod staklenim zvonom, odvojena od sveta, kako kaže, kao u inkubatoru, da se ne bi prehladila ili pokupila dodatni virus, uz stalna razmišljanja kako će se nakon primljene dozi nabaviti novac za novu i za sestru i nju, sada je sve mnogo lakše, kaže ova presrećna i nasmejana devojka .

- Za mene je ovo nov početak. Nova stranica u životu, jer konačno mogu da se okrenem bukvalno svom životu. Traženju posla kome ću se kao turizmolog posvetiti, jer to je do sada bilo nešto o čemu sam mogla samo da maštam - kaže Jelena.

(Espreso / Telegraf.rs/M.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.