U HRVATSKOJ UPALJENI METEOALARMI ZBOG JAKIH PADAVINA I OLUJNOG VETRA: Evo kada će nevreme doći kod nas
Zahlađenje, Foto: Luka Stojanović

VREMENSKA PROGNOZA

U HRVATSKOJ UPALJENI METEOALARMI ZBOG JAKIH PADAVINA I OLUJNOG VETRA: Evo kada će nevreme doći kod nas

Najnovija vremenska prognoza meterologa Marka Čubrila

Objavljeno:

Vremenske prilike u regionu od petka će i nama doneti padavine, kišu, pljuskove, jak vetar i zahlađenje, dok se u subotu očekuju lokalne padavine uz snežnu granicu na oko 800 metara nadmorske visine.

Već sutra se u Vojvodini očekuje jak vetar uz padavine, a u celoj zemlji će padati kiša i mogući su pljuskovi.

Naš meteorolog Marko Čubrilo kaže da se posle uglavnom sunčanog dana u četvrtak u toku noći ka petku očekuje jače naoblačenje zbog približenja jakog, hladnog fronta koji prvo severu i zapadu regiona donosi povremenu kišu.

Kiša i pljuskovi

- Južni vetar će biti u pojačanju i na planinama će povremeno biti vrlo jak. U toku petka će se preko regiona premeštati jak hladan front dok će se nad Jadranom formirati slab, sekundaran ciklon. U tim uslovima treba očekivati vrlo dinamičnu atmosferu uz kišu i moguće grmljavinske pljuskove koji će se sa severozapada širiti ka jugoistoku regiona donoseći u zoni hladnog fronta okretanje vetra na vrlo jak i olujni severni i severozapadni uz osetno zahlađenje – kaže Čubrilo.

Prema njegovim rečima u petak će maksimalne temperature vazduha biti oko +7 stepeni na krajnjem severozapadu do oko +20 na jugoistoku regiona. U toku noći ka suboti će biti i dalje zahlađenja tako da će se snežna granica spustiti na oko 700-800 metara nadmorske visine i u predelima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore iznad tih visina visina kiša će prelaziti u sneg, dok će nad zapadom regiona padavine prestati.

Sneg
Snegfoto: RINA

Znatno hladnije u subotu

U subotu će biti vrlo vetrovito i osetno hladnije, nad središnjim i istočnim predelima promenljivo oblačno uz nalete padavina. Na preko 700 metara nadmorske visine padaće uglavnom sneg, dok će na zapadu i severu uglavnom biti suvo. Duvaće jak, na udare i vrlo jak severozapadni vetar koji će krajem dana slabiti. Dnevna maksimalna temperatura će biti od +3 do +9 stepeni Celzijusa.

U nedelju ujutro nad većim delom regiona biće slabog mraza, dok se tokom dana očekuje uglavnom suvo, ali prohladno vreme. Vetar će oslabiti, dok će dnevna temperatura biti od +4 do +10 stepeni Celzijusa.

Zahlađenje
Zahlađenjefoto: Nenad Kostić

Nove promene vremena sledeće sedmice

- Početkom sledeće nedelje na kratko će biti malo toplije, ali se u utorak i sredu pod uticajem novog ciklona nad Sredozemljem očekuje naoblačenje uz kišu. Duvaće umeren do pojačan vetar istočnog kvadranta, sredinom sledeće nedelje maksimumi bi trebalo da se kreću od +4 na zapadu do oko +12 na jugoistoku regiona i padavina bi bilo znatno manje – zaključuje Čubrilo.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.