OVI PENZIONERI SU IMALI VAŽNU OBUKU: Mnogo će im olakšati život
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

PENZIONERI I TEHNOLOGIJA

OVI PENZIONERI SU IMALI VAŽNU OBUKU: Mnogo će im olakšati život

Ima i onih penzionera koji često putuju, a nema ko da plati račune

Objavljeno:

Nove tehnologije često zadaju glavobolju onima koji nisu navikli na prate taj ubrzani tempo razvoja. Mobilne telefone uglavnom svi znaju da koriste, ali 21. vek nameće da se nauče i neke nove veštine osim zvanja i slanja poruka. Mladima ide od ruke korišćenje mobilnih telefona, a penzionerima su uglavnom potrebni upravo oni kako bi ih uveli u makar delić sveta modernih tehnologija.

U Klubu starih "Stari grad 2" uče i da koriste mobilne telefone, a neki zahvaljujući tome sada onlajn plaćaju račune i porez, prave filmove, upoznaju nove ljude preko Fejsbuka, razgovaraju preko Skype-a...

Ima i onih koji telefone koriste i za slušanje audio knjiga, ali nekima Fejsbuk i nije toliko drag, jer je "sve previše otvoreno".

Naučio da plati porez onlajn jer se niko ne javlja na telefone

Janko Ramić (80) kaže da je najkorisnije što je naučio kako da uđe u elektronsku poresku prijavu. Morao je da uči, "nije uspeo iz cuga".

- Imao sam nekoliko poreskih rešenja i na kraju godine sam zvao telefone koje ne možete dobiti, da vidim koliko dugujem. Uđe se u e-upravu, od opštine do opštine, gde god sam poreski obveznik i meni to kaže koliko imam duga ili pretplate - ispričao je on.

Ima i onih koji često putuju, a nema ko da plati račune, kao što je Vesni Stipšić, pa joj znači da može to onlajn da reguliše.

- Sad sam bila u Italiji i platila sam račun elektronski. Sve što može koristim od aplikacija. Pun mi je telefon, mislila sam da je zbog fotografija, a u stvari aplikacije zauzimaju prostor - kaže ona kroz smeh.

1 / 6 Foto: Nebojša Mandić

Naučila da kreira film, pred spavanje sluša audio knjige

Kreiranje filmova mnogima deluje kao težak posao, ali ne i Zorici Lekovac, koja je napravila dva o Tari. Želela je sama da nauči da to uradi i svojim trudom je i uspela.

- Odem na Taru, na 22 mesta koja sam zabeležila gde ću da snimam, sekla sam sve to zahvaljujući telefonu. Napravila sam film od dva dela po 55 minuta, ja pričam, a slike idu - uzbuđeno objašnjava ona.

Ipak, telefon najviše voli jer uveče izabere audio knjigu koju će da sluša pred spavanje.

Podeljena mišljenja u vezi sa Fejsbukom

U današnje vreme retko ko nema svoj profil na Fejsbuku i tu platformu koristi u razne svrhe - za komunikaciju sa prijateljima, praćenje određenih stranica, kupovinu...

Vesna je jedna od onih koji koriste sve aplikacije - Fejsbuk, Instagram, G-mail, Facetime, Whatsapp, Viber...

- Mnogo vremena provodim na Fejsu, ali tu upoznate ljude koji vas interesuju. Da li je to umetnost, moda, slikarstvo, gluma... Skoro sam se upoznala sa ženom sa kojom sam se dugo dopisivala na Fejsu. Bilo je tu i muških druženja, ali to ne ispadne nekad baš dobro - ispričala je ona.

Nagovore i pritiske da otvori svoj profil je imao Janko, ali "nije ga pokolebalo".

- Ne znam kome bih ja bio interesantan, kao što ni meni nepoznati ljudi nisu interesantni, ni čime se bave, ni šta rade - kaže.

Ni Ivanka Ćurčić ne voli Fejsbuk, jer je "previše otvoreno".

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.