METEOROLOG TODOROVIĆ OTKRIO KADA ĆE PASTI PRVI SNEG U GRADOVIMA: Od ovog datuma stiže DRASTIČNO ZAHLAĐENJE
Nedeljko Todorović, Foto: Nenad Kostić, Vladimir Šporčić, Kurir TV

vreme u srbiji

METEOROLOG TODOROVIĆ OTKRIO KADA ĆE PASTI PRVI SNEG U GRADOVIMA: Od ovog datuma stiže DRASTIČNO ZAHLAĐENJE

U slučaju svakog sledećeg zahlađenja pojačava se verovatnoća da vidimo sneg i u nižim predelima

Objavljeno: 20:01h

Gledajući u globalu do kraja godine ne bi trebalo da bude većih nevolja sa vremenskim prilikama u Srbiji, kaže meteorolog Nedeljko Todorović. Ipak, prvi sneg na planinama može se očekivati već ovog vikenda, a u gradovima između 22. i 25. novembra.

Nakon sunčanih dana početkom ove nedelje, od sredine se može očekivati zahlađenje, ali bez ozbiljnih padavina do kraja meseca.

- Nekog ozbiljnog zahlađenja i ozbiljnih padavina nema do kraja meseca, osim tu i tamo na planinama. Danas je bilo sunčano svuda, osim na krajnjem severu, eventualno je bila poneka kap kiše. Maksimalne temperature bile su daleko iznad proseka - kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Sneg, Zima
foto: RINA

Noć između utorka i srede donosi nam promenu vremena, najavljuje Todorović.

- Noć nam donosi manji pad temperature i kišu i malu verovatnoću za sneg u višim planinskim predelima, tipa Kopaonik. Malo jače zahlađenje stiže nam u petak na subotu i subotu na nedelju. Tada bi bilo snega u planinskim predelima iznad 700 i 800 metara nadmorske visine. Stvarao bi se snežni pokrivač na visinama od 1.000 pa naviše. To bi bilo između pet i 10 cm snega. U nižim predelima ga ne bi trebalo ni videti, a ne da bude zadržavanja - kaže Todorović.

Kaže da je sledeća prilika za sneg između 22. i 25. novembra, kada postoji verovatnoća da vidimo sneg i u nižim predelima.

Nedeljko Todorović
foto: Kurir TV

- To je granični slučaj kiša-sneg. U slučaju svakog sledećeg zahlađenja pojačava se verovatnoća da vidimo sneg i u nižim predelima - kaže Todorović.

Nema značajnijeg zahlađenja do kraja godine

- Ako izuzmem nekoliko oblačnih i kišovitih dana, što se tiče temperature i drugih parametara ne bi trebalo da bude značajnih poteškoća do kraja godine. Jedan ili dva dana u sedmici mogu biti problematična zbog kiše. U nižim predelima temperature ostaju iznad nule, tako da je šetnja preporučljiva - kaže meteorolog Todorović za "K1" TV.

Loše vreme, Kiša, Jesen, vetar
foto: Nenad Kostić

Najavljuje da će do kraja godine biti i kišnih dana, pa čak i nekoliko dana sa snežnim padavinama, ali gledajući ukupan broj dana, ne bi trebalo da bude nevolja.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso/Blic/K1 TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.