PODVIG SRPSKIH LEKARA! U Kliničkom centru prvi put izvedena operacija raka pankreasa koja se radi MALO GDE U SVETU!
Operacija raka pankreasa, Foto: UKC Srbije

nesvakidašnji poduhvat

PODVIG SRPSKIH LEKARA! U Kliničkom centru prvi put izvedena operacija raka pankreasa koja se radi MALO GDE U SVETU!

S obzirom na to da je postoperativni oporavak prošao odlično, ona se već otpušta iz bolnice i odlazi kući

Objavljeno:

Tim lekara Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbje (UKCS) spasio je život ženi oboleloj od karcinoma pankreasa kompleksnim hirurškim zahvatom. Ova operacija izvodi se u malom broju centara u svetu, a u našoj zemlji izvedena je prvi put.

Pacijentkinji M. S. (67) izvađen je značajan deo abdominalnih organa, a sama procedura je, između ostalog, specifična u tome što podrazumeva i rekonstrukciju glavne crevne vene. M. S. iz unutrašnjosti Srbije, a pre nešto više od dve nedelje podvrgnuita je ovom hirurškom zahvatu.

S obzirom na to da je postoperativni oporavak prošao odlično, ona se već otpušta iz bolnice i odlazi kući.

Doktor sa pacijentkinjom
Doktor sa pacijentkinjomfoto: UKC Srbije

Veoma kompleksnu proceduru izveo je multidisciplinarni tim na čelu sa hirurgom dr Milošem Bracanovićem, a činili su ga i prof. dr Nenad Ivančević, dr Nenad Jakovljević, dr Jelena Mitrović, dr Mateja Petrović, radiolozi Bora Lukić, Jelica Vukmirović, Tijana Tomić i anesteziolozi Nataša Pavlović, Milena Kekić i Ivan Stoimirov.

Dr Miloš Bracanović objasnio je da se radi o veoma kompleksnoj operaciji APPELBY, koja predstavlja izazov za svetske centre. Za njega lično najveći uspeh je što se pacijentkinja dobro oseća i odlazi kući.

„U hiriškom smislu APPELBY procedura je ekstremno zahtevna i kompleksna, a za ishod i uspeh bitno je da je pacijent prošao bez komplikacija. Radi se o proceduri lečenja uznapredovalih karcinoma pankreasa kod kojih je došlo do infiltracije glavnog arterijskog stabla koje snabdeva krvlju jetru, želudac, pankeras i slezinu. Tokom ove operacije odstranjuje se tumor pankreasa u celosti, sa najvećim delom odnosno skoro celim želucem, pankreasom, slezinom i arterijskim stablom, uz odstranjivanje pripadajućih limfnih čvorova i rekonstrukciju glavne crevne vene“, objašnjava dr Bracanović.

Dr Miloš Bracanović
Dr Miloš Bracanovićfoto: UKC Srbije

Ovako opsežne operacije, prema njegovim rečima, izvode se u visokospecijalizovanim centrima jer su radiološka procena, stručan hirurški i anesteziološki tim presudni za uspešan ishod.

„Preoperativno, sa kolegama sa radiologije urađena je adekvatna procena i priprema koja je doprinela da operacije prođe bez komplikacije. Najčešće komplikacije ove procedure su ‘otkazivanje’ jetre, krvarenje, ali i popuštanja anastomoze koja se pravi između creva i malog preostalog dela želuca. U tom smislu, anesteziološki tim i intenzivna nega su u postopertivnom periodu značajno doprineli da pacijentkinja bude otpuštenja kući bez ikakvih komplikacija“, objašnjava dr Bracanović.

Pacijentkinja je bolest otkrila nakon epizode jakih bolova u stomaku, nakon čega je na kompjuterizovovanoj tomografiji (CT) dijagnostikovan tumor pankreasa. Iz regionalnog zdravstvenog centra poslata je u UKCS, a svojoj kući vraća se bez bolova.

Ne samo da joj je spasen i produžen i život, već je u potpunosti povratila kvalitet života bez ikakvih bolova.

Bonus video:

00:57

OVO SU RAZLOZI TRAGIČNIH ISHODA PLASTIČNIH OPERACIJA!

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.