"MOŽE BITI SABOTAŽA, ALI I SUICIDI": Toksikolog o aferi NAVODNOG TROVANJA U HRVATSKOJ
Laboratorija, Foto: EPA / JALAL MORCHIDI

masovno trovanje

"MOŽE BITI SABOTAŽA, ALI I SUICIDI": Toksikolog o aferi NAVODNOG TROVANJA U HRVATSKOJ

Profesor Petar Bulat, predsednik Udruženja toksikologa Srbije napominje da je ceo slučaj jako čudan, te da nije lako proceniti šta se iza svega krije

Objavljeno: 09:45h

Afera trovanja gaziranim pićima drmaju Hrvatsku danima. Prema do sada dostupnim informacijama, u uzorcima "Romerquellea" nije nađeno ništa sumnjivo, dok se rezultati zagrebačkih uzoraka Koca-kole još čekaju.

Zvanično su dve osobe zadobile povrede nakon konzumacije gaziranih pića, jedna u Rijeci i jedna u Zagrebu. Lekarima su se do sada ukupno 34 osobe javile zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima, ali su nakon pregleda pušteni kući, dok su četiri zadržane u bolnici. Slučajevi su prijavljivani u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Karlovcu, Varaždinu, Vinkovcima, Čakovcu i Virovitici.

I dalje se sumnja da je u piću bilo nekakvo jako korozivno sredstvo, kiselina najverovatnije, a kod pacijenta sa težim povredama su konstatovane opekotine u ždrelu, ali i jednjaku. Ipak, za sada još nema saznanja o čemu se radi odnosno šta je tačno izazvalo ovakve posledice kod hospitalizovanih pacijenata. Koka-kola povlači određene količine sa polica, ali se još zasigurno ne zna šta je dovelo do prijavljenih slučajeva trovanja.

Profesor Petar Bulat, predsednik Udruženja toksikologa Srbije za 24sedam napominje da je ceo slučaj jako čudan, te da nije lako proceniti šta se iza svega krije.

Petar Bulat
Petar Bulatfoto: Printscreen/RTS

-Moguće je da su pacijenti koji su prijavili povrede došli u kontakt sa nekakvim korozivnim supstancama kao što su kiseline ili baze, koje su veoma agresivne. Ostaje pitanje otkud te materije u piću. Svako od nas kad bi uzeo tako nešto morao bi da oseti drugačiji ukus, pa refleksno ne bi progutao već ispljunuo. Zato su čudni ovi slučajevi sprženog odnosno opečenog jednjaka, jer bi to značilo da je ta osoba popila znatnu količinu pića, a nemoguće da nije primetio drugačiji ukus pa i miris, navodi prof. Bulat.

On napominje da se u ovakvim slučajevima ne isključuje ni mogućnost sabotaže, ali i samoubilačkih odnosno ubilačkih tendencija.

-Setite se afere iz Švajcarske kada je ucenjivač tražio novac od fabrike majoneza preteći da će nasumice ubacivati otrovnu materiju. Da je fabrička greška, onda je logično pretpostaviti da bi veća količina ovih pića bila kontaminirana. Pitanje je na koji način im je posluživano piće, da li fabrički zatvoreno ili otvoreno. Mnogo je mogućnosti. Ali, jedno je sigurno, ne možete da ne znate da vam je kiselina u piću i da je ne osetite pri prvom gutljaju. Svako bi refleksno ispljunuo, napominje prof. Bulat.

Piće
Piće foto: Profimedia

Zato je savet iz predostrožnosti, ako sumnjate u ispravnost da uzmete prvo manji gutljaj, ako vam je išta sumnjivo ispljunite, pa usta isperite vodom. Nemojte piti dodatno da sumnjiva tečnost ne bi prošla kroz jednjak i oštetila ga ukoliko je reč o korozivnoj materiji. Ukoliko je tečnost prepoznatljivog, očekivanog ukusa i mirisa, možete na miru ispiti svoje piće.

-Ukoliko osetite bilo kakve tegobe, odmah se javite lekaru, navodi prof. Bulat.

Bonus video:

02:53

SA OVOM NAMIRNICOM NIKAKO NE PRETERUJTE! Srbi je svakodnevno konzumiraju, a nisu ni svesni kakvo TROVANJE može izazvati

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.