IMENA KOJA SU BILA POPULARNA 80-IH SE VRAĆAJU NA VELIKA VRATA: Roditelji ih sve češće DAJU DECI, znate li KOJA SU?
Beba/Ilustracija, Foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

ZA SVE RODITELJE

IMENA KOJA SU BILA POPULARNA 80-IH SE VRAĆAJU NA VELIKA VRATA: Roditelji ih sve češće DAJU DECI, znate li KOJA SU?

Baš ta imena iz 80-ih godina ponovo su postala retkost, a sada se vraćaju opet na velika vrata

Objavljeno:

Kratka i zvučna imena postala su popularna među roditeljima u Srbiji, ali sve više se mama i tata vraćaju imenima koja su ranije bila popularna, a za koje smo do skoro govorili da su česta i klasična.

Baš ta imena iz 80-ih godina ponovo su postala retkost, a sada se vraćaju opet na velika vrata.

Uz malo prepirke i mnogo ljubavi, roditelji su i nekada i sada s mnogo pažnje birali ime koje će njihovo dete nositi celog života. Zanimljivo je da podaci kažu da su osamdesetih godina, koje su i danas inspiracija mnogima, roditelji u Srbiji devojčicama ubedljivo najčešće davali ime Jelena. Dakle, Jelene su bez sumnje obeležile period od 1981. do 1990.

Beba
foto: Alex Banai / Alamy / Alamy / Profimedia

To ime je postalo popularno još od 1971, pa nadalje, kada je polako počelo da se ističe među Draganama, Danijelama i Biljanama. Onda je osamdesetih bilo bez premca prvi izbor roditelja i tako je bilo sve do 1991. kada je Jelenu u narednoj deceniji zamenila Milica, piše Zadovoljna.rs.

Interesantno je, s druge strane, to što je Jelena tih osamdesetih u susednoj Hrvatskoj, koja je tada bila deo iste zajedničke države, bila tek na osmom mestu, posle Ivane, Ane, Martine, Maje, Marije, Marine i Kristine.

Što se dečaka tiče, najpopularnije muško ime u Srbiji od 1981. do 1990. bio je Aleksandar, koji se polako iz Beograda širio na čitavu Vojvodinu. Pratio ga je Marko, a za njim i Milan, Miloš i Ivan.

(Espreso/Yumama/Zadovoljna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.