JAKO NEVREME IZ REGIONA STIŽE KOD NAS: Oluja će protutnjati kroz Srbiju, udari vetra i do 100 na sat! SPREMITE SE
Foto: RINA

APOKALIPTIČNO STANJE

JAKO NEVREME IZ REGIONA STIŽE KOD NAS: Oluja će protutnjati kroz Srbiju, udari vetra i do 100 na sat! SPREMITE SE

U Beogradu će danas biti toplo i vetrovito vreme. Jutro umereno oblačno i suvo

Objavljeno:

U Srbiji će danas biti toplo i vetrovito vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Poslepodne jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz pad temperature. Vetar umeren i jak, južni i jugoistočni, u košavskom području i na planinama uz olujne udare. Krajem dana vetar u slabljenju. Najniža temperatura od osam stepeni do 15, a najviša od 14 do 24.

Vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

U Beogradu će danas biti toplo i vetrovito vreme. Jutro umereno oblačno i suvo. Poslepodne jače naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, uz pad temperature. Vetar jak i olujni, južni i jugoistočni, posle podne u postepenom skretanju na zapadni i jugozapadni, a krajem dana u slabljenju. Najniža temperatura oko 15 stepeni, a najviša oko 21.

Upozorenje na olujni vetar

"Danas će duvati jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine. Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata, u donjem Podunavlјu i na planinama (lokalno i preko 100 km/h), dok će udari košave u Beogradu dostizati 60 - 70 km/h. Vetar će oslabiti krajem dana", upozorio je RHMZ.

Vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Upozorenje na veliku količinu padavina

"Plјuskovi i grmlјavina koji se očekuju danas sredinom dana, posle podne i uveče kratkotrajno mogu biti intenzivni uz jak i olujni vetar (10 - 20 mm). Više padavina će biti sutra na jugu i istoku Srbije (od 20 do 50 mm, a lokalno i više)", stoji u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

U celoj Srbiji danas je na snazi meteo alarm zbog jakog vetra, kiše, grmljavine i visoke temperature. Crveno upozorenje, koje znači da je vreme vrlo opasno, upaljeno je u Banatu zbog jakog vetra.

Vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

U Pomoravlju, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji na snazi je narandžasti meteo alarm, dok je u ostalim delovima upaljeno žuto upozorenje.

Nevreme stiže iz regiona

Prognostičari hrvatskog DHMZ-a izdali su za petak crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vetrom i ponegde mogućeg grada, izvestio je Direktorat civilne zaštite.

Za deo Hrvatske izdato je narandžasto upozorenje, zbog jakog vetra i mestimično obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Prema meteorološkim i hidrološkim prognozama DHMZ-a, kao i sličnih merodavnih službi susednih zemalja, doći će do pogoršanja vremena, koje će se zadržati i tokom petka.

Ovo nevreme, prema satelitskim snimcima, trebalo bi polako da stigne do Srbije posle 12 sati kada će zahvatiti krajnje zapadne delove Srbije.

Severni deo Srbije, prema satelitskim snimcima, zahvatiće nevreme oko 13 sati.

Do Novog Sada stiže oko 14 sati, kada će oluja zahvatiti celu Bačku, deo Srema i Banata, kao i Užice i okolinu.

Iz sata u sat, nevreme će se kretati od zapada Srbije, preko centralnih, do krajnjih istočnih delova koji će nevremenom biti obuhvaćeni u večernjim satima.

Oluja se u Beogradu očekuje oko 15 sati, a sat kasnije stići će i do Kragujevca i Novog Pazara.

Kiša se na jugu i istoku Srbije, prema satelitskim snimcima, očekuje posle 17 sati.

U Prištini će padavine stići oko 19 sati, a tada će kiša još padati i na istoku Srbije.

Kiša se oko 20 sati očekuje još na krajnjem jugu i istoku Srbije, kada će padavine već biti na izlazu

Vodostaji nekih reka u porastu

Izdato je i hidrološko upozorenje, da će vodostaji više reka biti u većem porastu, ali bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na slivovima Nišave, Belog Timoka i gornjem toku Južne Morave sa pritokama tokom 04/05. novembra vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa. Na ovim slivovima moguća su kratkotrajna manja lokalna izlivanja bujičnih vodotoka.

Bonus video: KATAKLIZMA U LIBIJI, OLUJA DANIJEL POTOPILA GRADOVE: Srušene brane, više od 2.000 mrtvih

00:49

KATAKLIZMA U LIBIJI, OLUJA DANIJEL POTOPILA GRADOVE: Srušene brane, više od 2.000 mrtvih

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.