OGLASIO SE DR ĆURČIĆ O NOVOM SOJU KORONA VIRUSA: Otkrio je ŠTA SE DEŠAVA, moguće je da će se...
Prehlada, Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

zaraza

OGLASIO SE DR ĆURČIĆ O NOVOM SOJU KORONA VIRUSA: Otkrio je ŠTA SE DEŠAVA, moguće je da će se...

Trenutno je aktuelan soj "Eris", a kako objašnjavaju lekari, simptomi se ne razlikuju puno od prethodnog

Objavljeno:

U poslednjih sedam dana broj obolelih od korona virusa je u blagom padu, pokazuje najnoviji izveštaj objavljen na sajtu covid19.rs.

Prema nedeljnom izveštaju virus je dijagnostikovan kod 3.862 ljudi od 18.483 testiranih, za razliku od prošle nedelje, kada je broj zaraženih na nedeljnom nivou bio 4.378 od 20.238 testiranih.

Trenutno je aktuelan soj "Eris", a kako objašnjavaju lekari, simptomi se ne razlikuju puno od prethodnog soja, te svakako treba mirovati i uzimati adakvatnu terapiju.

- Aktuelna situacija sa Kovid - 19 pandemijom svodi se na pojavu pojedinačnih slučajeva, pri čemu većina odlazi na takozvanu kućnu "samoizolaciju" a retki pacijenti zahtevaju bolničko lečenje za koje u klinici imamo oformljenu izolacionu jedinicu gde trenutno boravi 10 bolesnika, kaže za Telegraf.rs, pukovnik dr Petar Ćurčić, načelnik odeljenja na Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA.

Kliničku sliku kovid-19 infekcije kod većine obolelih odlikuje takozvani "sindrom prehlade", koji podrazumeva blaže povišenje telesne temperature, zapušenost nosnih hodnika, gušobolju, često suv kašalj, ređe sa iskašljavanjem i bolovima u grudnom košu pri disanju, bolovima u mišićima i zglobovima - objašnjava infektolog.

Pehlada
Pehladafoto: Profimedia

Mutacije virusa su prisutne, te je i korona od svoj pojave do danas promenila nekoliko oblika, pri čemu je delta soj bio najagresivniji. Od omikrona pa do danas kliničke slike postale su lakše, te nema bojazni da će i neka naredna mutacija praviti problem.

- Kovid-19 kao i drugi virusi imaju sklonost ka mutaciji, odnosno promenama sopstvene strukture koje im služe da prežive delovanje spoljašnjih, po njih štetnih fatora okoline, kao i odbrambenih mehanizama domaćina, u ovom slučaju inficiranog čoveka. Aktuelni soj kovida je "Eris" koji u praksi u većini slučajeva izaziva pomenuti "sindrom prehlade". Za očekivati je da se u budućnosti javljaju novi sojevi i da ćemo morati da se naviknemo na život sa kovidom - objašnjava infektolog.

Prehlada
Prehladafoto: Profimedia

Korona kao sezonski grip

Prognoza pandemije Kovid -19 je nezahvalna ,najverovatnije će se završiti stalnim prisustvom virusa u humanoj populaciji, moguće je da će se ponašati kao virus sezonskog gripa, objašnjava sagovornik Telegrafa.

- Svakako savetujem vakcinaciju protiv kovid-19 virusa, posebno zbog slabog obuhvata opšte populacije vakcinacijom koja je sprovedena u prethodne tri i po godine ( po nekim podacima samo oko 56% stanovništva) a što ima za posledici nedostatak opšteg imuniteta na nivou zemlje. Vakcine protiv kovid-19 i protiv Inflienze (gripa) svakako preporučujem i to jasno definisanim grupama od strane Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" uz napomenu da se mogu davati istovremeno ili u razmaku od 28 dana, pri čemu procenu i vođenje vakcinacije za svakog pojedinačno vrši odgovorni lekar, prvenstveno epidemiolog. Neke od navedenih grupa su zdravstveni radnici,trudnice,osobe starije od 65 odnosno 74 godine, mlađi od 65 godina sa težim hroničnim bolestima,osobe sa stečenim ili urođenim deficitom imuniteta, onkološki bolesnici, transplantirani, korisnici gerontoloških centara i socijalno-zdravstvenih ustanova - poručuje pukovnik dr Petar Ćurčić, načelnik odeljenja na Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA.

Bonus video:

01:51

NOVI SOJ KORONA VIRUSA U SRBIJI! Stojanović: Svi koji su bili u inostranstvu, čim primete simptome treba ODMAH da se jave lekaru!

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.