U SUBOTU SU MITROVSKE ZADUŠNICE, A JEDAN OBIČAJ JE JAKO STROG! Veruje se da NIKAKO, ali NIKAKO ne sme da se PREKRŠI
Hrana na groblju, Foto: RINA

SPC

U SUBOTU SU MITROVSKE ZADUŠNICE, A JEDAN OBIČAJ JE JAKO STROG! Veruje se da NIKAKO, ali NIKAKO ne sme da se PREKRŠI

Običaj i verovanja za Mitrovske zadušnice 4. novembra 2023. godine

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici će u subotu, 4. novembra obeležiti Mitrovske zadušnice.

Običaj je da se na groblje nosi hrana, peku se kolači od belog brašna, u nekim mestima sprema se i žito. Na groblje se nosi i rakija, pivo, vino, voda, a u nekim mestima se iznosi i žito. Ponegde se iznesu kuvana jaja i pečenje Valjda se poslužiti makar jednim zalogajem, običaja radi. Smatra se velikim grehom ako se nekom uskrati posluženja, čak i ako nije u pitanju osoba koja je poznata porodici.

Zadušnice
foto: Printscreen/RTS

Na groblje se nosi onoliko sveća koliko se mrtvih pominje. U svim krajevima Srbije na grobove izlazi sveštenik da okadi grob. Ako je nekim slučajem sveštenik sprečen da dođe, onda neko od prisutnih tamjanom obavi prekađivanje.

Inače, u crkvenoj godini postoje četiri opšta zadušna dana: Zadušnice pred Vaskršnji post (uoči početka Velikog posta), Duhovske zadušnice (uoči praznika Svete Trojice), Miholjske zadušnice (uoči Miholjdana) i Mitrovske zadušnice (uoči Mitrovdana).

Zadušnice
foto: Printscreen/RTS

Ko živi daleko od grobova najmilijih, treba da odnese žito i vino u crkvu, po običaju, kao i da upali sveće - simbol male žrtve bogu. Nosi se onoliko sveća koliko se mrtvih pominje.

Običaj je i da se na zadušnice deli milostinja. Posebno ne treba zaboraviti duhovnu milostinju - poklanjanje knjiga duhovnog sadržaja. One se mogu pokloniti onima koji ne mogu da je kupe ali i bibliotekama kako bi bile na raspolaganju što većem broju ljudi.

Bonus video:

05:18

ČUDOTVORNA IKONA BOGORODICE TROJERUČICE U VAZNESENJSKOJ CRKVI: Vernici širom Srbije dolaze da se poklone ikoni sa Hilandara

(Espreso/Lepa i Srećna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.