OVA DVOJICA GENIJALACA SASTAVLJAJU PITANJA U SLAGALICI: Jedan govori SEDAM JEZIKA, a drugi je bio i VATERPOLISTA
Ivan Andonov i Bojan Lukić, Foto: Printscreen/YouTube/RTS

kviz koji svi vole

OVA DVOJICA GENIJALACA SASTAVLJAJU PITANJA U SLAGALICI: Jedan govori SEDAM JEZIKA, a drugi je bio i VATERPOLISTA

Ivan Andonov i Bojan Lukić su ljudi koji će se ove godine potruditi da naprave prava pitanja za finale kviza Slagalica

Objavljeno:

Uzbudljivo Superfinale kviza Slagalica počinje, okupljajući najbolje takmičare u izazovnoj borbi za titulu. Kao i prethodnih godina, pitanja će smišljati stručnjaci Ivan Andonov i Bojan Lukić.

Ivan Andonov, multitalentovani profesionalac sa pozadinom u sportskom menadžmentu, izuzetan je lingvista koji vlada čak sedam jezika. Njegovo iskustvo obuhvata prevodilački rad, vođenje turističkih tura, kao i funkciju asistenta konzula u ambasadi Venecuele. Osim toga, Ivan je doprinosio tekstovima za ugledne publikacije poput Siti magazina. Sportske pobede takođe krase njegovu biografiju, uključujući titulu evropskog kadetskog prvaka u košarci sa reprezentacijom Srbije. Nezaustavljiv u svojoj kreativnosti, Ivan je takođe autor zbirke poezije pod nazivom "Dobar dan, smarači" i ima impresivno muzičko umeće, svirajući bubnjeve, bas-gitaru i prateće vokale.

Bojan Lukić, arhitekta i bivši vaterpolista, donosi svoje jedinstveno iskustvo u tim zadatke. Sa iskustvom u seniorskoj Srpskoj ligi u vaterpolu za klub Stari grad, Bojan donosi sportski duh u svet kviza Slagalica.

Slagalica
Slagalicafoto: Print Screen Youtube/RTS Slagalica - Zvanični kanal

Ivan Andonov je otkrio da je posao autora pitanja za kviz Slagalica izabrao njega, a ne obrnuto. Njegovo stručno znanje i bogato iskustvo čine ga ključnim članom tima koji garantuje uzbudljivo i izazovno Superfinale kviza Slagalica.

„Od malena sam se bavio enigmatikom, anagramima, ukrštenicama, zanimljiva geografija, atlasi, sport... Moj otac je imao neku firmu i dobio sam priliku da pravim kviz, a u tom kvizu se kao prvi takmičar pojavio Bojan. Niko ga nije znao i osvojio je ceo ciklus. Tako se prosto stvorio neki kružook, neka scena kvizaška, koja je sada već mnogo razvijenija nego pre 10-12 godina“, navodi Ivan.

Samo „kvizoman“ može da sastavlja pitanja

Bojan Lukić se slaže sa uobičajenom tvrdnjom da bi neko došao do toga da bude sastavljač pitanja za kviz, prvo i sam mora biti „kvizoman“, to jest pasionirani učesnik kvizova.

„Posle tog mog prvog učešća na kvizu koji je Ivan radio, sretali smo se na takmičenjima i pab kvizovima. Onda je jedno vodilo drugome i tako smo došli do Slagalice“, dodaje Bojan.

Pitanja za Slagalicu nekada sastave za nekoliko sati, a nekada im je potrebno i nekoliko dana, sve u zavisnosti od raspoloživog vremena, inspiracije i drugih činilaca, napominje Lukić.

Ivan Andonov, Bojan Lukić
Ivan Andonov, Bojan Lukićfoto: Printscreen/YouTube/RTS

Dešava se da se pitanja ponove, mada imaju kompletnu arhivu za poslednjih pet godina otkada zajedno sastavljaju pitanja za Slagalicu, koja uskoro slavi 30 godina postojanja, naglašava Andonov.

„Trudimo se da ta ponavljanja budu što manje učestala i da gledaoci koji redovno gledaju ne budu svesni toga. Trudimo se da budemo najsvežiji.“

Bojan dodaje da im je najteže sastavljanje pitanja za igru Asocijacije.

Ako je preteško i ako konačno rešenje ili neka kolona ostane neotvorena, onda to ostavlja loš utisak. A opet, ako je previše laka i prebrzo se otvori, to je zanimljivo ponekad, ali ako se prečesto dešava, ni to nije dobro. Tako da je jako teško napraviti balans“, napominje Lukić.

Ko radi taj i greši

Dešava se, naravno, i da ponekad pogreše, ali Ivan naglašava da u poslednjih pet godina na prste jedne ruke mogu da nabroje greške, ali svakog puta im je bilo jako traumatično zbog tih propusta.

„Znam da će to da se desi, ali uvek kada se desi jako se iznerviram, ne zbog kritika javnosti, već zbog lične samokritičnosti. U daljem radu prosto vidim kako mi je to ostalo urezano u glavi“, priznaje Andonov.

Kako će Slagalica proslaviti rođendan

TV slagalica 22. novembra slavi 30. rođendan i to će biti obeleženo tokom ovog Superfinala, a u decembru će biti jubilarni ciklus povodom ove godišnjice.

„Urednik nam je reako da ne otkrivamo previše, ali biće jedan specijalan i jako zanimljiv ciklus“, najavljuje na kraju gostovanja u Beogradskoj hronici Ivan Andonov.

Bonus video:

26:38

KVIZ-S06-EP20

(Espreso/ 24sedam/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.