OVO ĆE PROMENITI ŽIVOT STARIJIM OSOBAMA U NOVOM SADU: AGE+ stvara MOSTOVE između GENERACIJA za BOLJE DRUŠTVO!
NHC, Foto: Facebook/Novosadski humanitarni centar

za bolji položaj starijih osoba

OVO ĆE PROMENITI ŽIVOT STARIJIM OSOBAMA U NOVOM SADU: AGE+ stvara MOSTOVE između GENERACIJA za BOLJE DRUŠTVO!

Novosadski humanitarni centar deo je važnog projekta Age+ koji za cilj ima izgradnju zajednice prilagođene starijima

Objavljeno:

AGE+ projekat ima za cilj podsticanje međugeneracijske solidarnosti, suživota i razumevanja, kao i stvaranja šire socijalne veze između generacija.

Međugeneracijska solidarnost, između ostalog, oslikava uređenost jedne zajednice i zato je važno da društvo aktivno učestvuje u poboljšanju položaja starih lica.

Cilj ovog projekta je podrška starijim osobama, kao i dobrobit i socijalnu uključenost osoba starijih od 65 godina, sa naročitim fokusom na podršku prilagođenu potrebama žena i muškaraca.

Značaj ovog regionalnog projekta prepoznao je Novosadski humanitarni centar koji je početkom oktobra formirao Age+ savete - radne grupe sastavljane od predstavnika lokalnih organizacija i ustanova koje se bave starijima, kao i od predstavnika same starije populacije.

Njihov zadatak je pravljenje sveobuhvatne analize potreba starijih u Novom Sadu i postavljanje ciljeva i plana akcije kako bi se radilo na pokrivanju potreba starijih građana "Srpske Atine".

Kako su naveli iz Novosadskog humanitarnog centra, pre svega će biti usmereni na dostupne, lokalne resurse i na realno ostvarive ciljeve.

- Teme kojima se Age+ savet bavi su položaj starijih u oblasti usluga smeštaja i pomoći u kući, zdravstvene zaštite i prevencije, te ostvarivanja prava. Pored toga, analiziramo i potrebe pružalaca usluga na lokalu. Iz toga će do kraja godine biti sačinjeni planovi aktivnosti, kako bi se odgovorilo na neke od prepoznatih, a nepokrivenih potreba seniora, naveli su iz Novosadskog humanitarnog centra.

Kako ističu iz NSHC-a, kroz projekat nastoje da podstaknu veće učešće starijih osoba u dijalogu sa donosiocima odluka; da poboljšaju kapacitete pružalaca usluga kroz obuke i studijske posete; da doprinesu povećanju ponude usluga podrške starijima kroz međusektorsku saradnju; i da povećaju vidljivost starijih u društvu, svest o njihovim potrebama i smanje starosnu diskriminaciju.

1 / 4 Foto: Facebook/Novosadski humanitarni centar

- U okviru projekta, NSHC analizira potrebe i podstiče izradu lokalnih strategija i akcionih planova za unapređenje položaja populacije starijih, uz učešće svih relevantnih aktera koji se bave starijom populacijom, uključujući i populaciju starijih od 65 godina. Za lokalne pružaoce socijalnih i zdravstvenih usluga planirane su obuke i studijske posete age friendly gradovima i opštinama u drugim zemljama, regionalna razmena i stvaranje resursa za prenos znanja i veština. U Novom Sadu i Surdulici će biti uspostavljeni lokalni centri međugeneracijske solidarnosti sa kreativnim, obrazovnim i drugim aktivnostima. Kroz pilot akcije biće istraženi modeli i efekti saradnje između starije i mlađe populacije. Pored navedenog, NSHC će učestvovati u aktivnostima zagovaranja na nacionalnom nivou kako bi se u obrazovne programe uvela tema međugeneracijske solidarnosti, definisali kriterijumi za sticanje oznake „zajednica prilagođena starijima“, razmotrile mogućnosti za uključivanje ciljnih opština i gradova u Globalnu mrežu gradova prilagođenih starima, te promovisalo zdravo starenje i međugeneracijska solidarnost, istakli su iz Novosadskog humanitarnog centra.

Projekat AGE+ se realizuje u periodu od 1. januara 2023. do 31. decembra 2025. godine.

Više informacija možete saznati na sajtu Novosadskog humanitarnog centra.

Medijski sadržaj je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.