DANAS JE PRAZNIK SVIH SVETIH KOJI SLAVE KATOLICI: Jedan običaj je nezaobilazan
Foto: AP

OBIČAJI

DANAS JE PRAZNIK SVIH SVETIH KOJI SLAVE KATOLICI: Jedan običaj je nezaobilazan

Katolički vernici obeležavaju Dan svih svetih, sutra Dan mrtvih ili Dušni dan

Objavljeno:

Katolički vernici obeležavaju praznik Svih svetih, dan svih blaženih na nebu. Kao i sutra, na Dan mrtvih, običaj je da se obilaze grobovi, pale sveće i na spomenike postavlja cveće, prenosi RTS.

Katolički vernici obeležavaju Dan svih svetih, sutra Dan mrtvih ili Dušni dan.

U četvrtom veku, Dan svih svetih obeležavao se prve nedelje posle Uskrsa, a od osmog veka obeležavanje je preneto na 1. novembar.

Dan svih svetih državni je praznik svih dominantno katoličkih zemalja.

Sutra, 2. novembra, obeležava se Dušni dan, sećanje na sve pokojne. U crkvama služi se za pokoj duše, a vernici odlaze na groblja

Dušni ili Dan mrtvih uveli su na kraju 11. veka francuski dominikanci. Papa Benedikt Petnaesti 1915. godine proširio ga je na celu Rimokatoličku crkvu.

Jedna od najznačajnih tradicija Meksika, u čast voljenih predaka, je priprema "oltara mrtvih". Pomaže da se duše pokojnika osete prihvaćenim, kao i da im se pokaže da nisu zaboravljeni. Sačinjavaju ga fotografije pokojnika, cveće, sveće, omiljena hrana i predmeti preminulih, religijski elementi.

U Beogradu meksički praznik biće obeležen predstavljanjem tradicionalnog oltara mrtvih u Institutu Servantes. Moći će da se pogleda do 12. novembra.

Bonus video: SMISAO SLAVLJENJA PRVOG MAJA: Nekada je to bio praznik radničke klase, a danas nema te klase, stigli su ROBOTI

02:28

SMISAO SLAVLJENJA PRVOG MAJA: Nekada je to bio praznik radničke klase, a danas nema te klase, stigli su ROBOTI

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.