SRPSKI PULMOLOG OTKRIO ZBOG ČEGA SU PLUĆNE BOLESTI U EKSPANZIJI: Ovi simptomi su ZNAK ZA UZBUNU, obratite PAŽNJU
Dr Mihailo Stjepanović, Foto: RTS printscreen

VAŽNO!

SRPSKI PULMOLOG OTKRIO ZBOG ČEGA SU PLUĆNE BOLESTI U EKSPANZIJI: Ovi simptomi su ZNAK ZA UZBUNU, obratite PAŽNJU

Rano otkrivanje karcinoma pluća omogući će i uspešnije lečenje

Objavljeno:

Od raka pluća godišnje oboli oko 7.000 ljudi, dok nažalost, borbu protiv ove opake bolesti izgubi više od 5.000 ljudi. Rano otkrivanje karcinoma pluća omogući će i uspešnije lečenje, međutim, pacijenti se često jave kada bolest već odmakne.

Kako za Telegraf.rs objašnjava dr Mihailo Stjepanović direktor Klinike za pulmologiju UKCS, nažalost, zbog kasnog javljanja kod 70 odsto pacijenata bolest se otkrije već u odmakloj fazi.

- Rak pluća predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od svih maligniteta, kako u svetu tako i kod nas. Prema poslednjim podacima, godišnje oboli oko 7.000 ljudi, od toga njih 5.600 premine. Zabeležen je porast obolelih, pre svega zbog stila života, loših navika, konzumiranja cigareta. Kako su pluća veliki organ, tako i bolest u inicijalnoj fazi ne daje neke specifične simptome. Simptomi raka pluća su kašalj, sa ili bez iskašljavanja, malaksalost, gubitak na telesnoj težini. Ali ima i dramatičnijih simptoma, kao što je iskašljavanje krvi recimo - objašnjava dr Stjepanović.

Kako lekar pojašnjava, simptomi u početku mogu biti potpuno nespecifični, kašalj koji duže traje i ne prolazi uz primenu antibiotika, može se javiti i prolongirano febrilno stanje, gubitak apetita, bolovi u grudima. Ono što treba napomenuti je da većinu bolesnika koji obole od karcinoma predstavljaju pušači koji su već naviknuti na intenzivan kašalj ali i iskašljavanje.

- Dijagnoza je isključivo patohistološka, idemo na patohistološku potvrdu bolesti, i tako određujemo koji tip raka pluća je u pitanju. To nam je jako važno, zato što postoje danas savremeni lekovi, imuno i biološka terapija, gde se bolest mnogo uspešnije i bolje drži pod kontrolom. Mi imamo nekoliko stotina pacijenata koji su na savremenoj terapiji, koji dođu na jedan dan, prime terapiju i vrate se svojim svakodnevnim aktivnostima - objašnjava dr Stjepanović.

Ono što takođe treba naglasiti, plućni bolesnici reaguju na zagađenje, maglu, hladno vreme..

Bolnica, Doktor, Pluća, Rendgen, Koronavirus
foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

Sve veći broj astmatičara

Astma poprima epidemijske razmere i u porastu je, dodaje naš sagovornik, a razlog tome može biti što se promenio i sam stil života. Migracije stanovništva ka gradovima, manja fizička aktivnost, dok takođe i pušenje i zagađenje mogu igrati u veliku ulogu i predstavljaju faktore rizika.

- Astma je takođe u porastu, pre svega zbog nezdravog načina života, ljudi se ne bave dovoljno fizičkom aktivnošću, zbog sediranog načina života, konzumiranja duvana.. To je bolest koja se karakteriše sviranjem u grudima, napadima suvog i nadražajnog kašlja, može oboleti svako u bilo kom životnom dobu.. Jako je važno bolest prepoznati na vreme, uraditi potrebne dodatne dijagnostičke testove, a zlatni standard je spirometrija - kaže dr Stjepanović.

Kako lekar podseća, plućne bolesti su u ekspanziji, zato je važno menjati sve negativne navike koje nas prate i na koje možemo uticati.

Podsetimo, kroz Kliniku za pulmologiju UKCS svake godine prođe veliki broj pacijenata koji dobijaju najbolju negu. Klinika postoji 90 godina, za borbu protiv kovida dodeljen je ovoj ustanovi Sretenjski orden, dok je direktor dr Mihailo Stjepanović dobio zlatnu medalju za zasluge u borbi obolelih od kovida.

Bonus video:

01:57

STRUČNI SAVETI KAKO DA NAJBOLJE REAGUJETE AKO VAM DETE IMA GUŠENJE! Astma postaje sve češća, KORISNI SAVETI ZA LEČENJE!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.