NAJLEPŠE ČESTITKE ZA SLAVU: Domaćinu koji obeležava Svetu Petku pošaljite OVE REČI!
Lomljenje slavskog kolača / ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

čestitke za slavu

NAJLEPŠE ČESTITKE ZA SLAVU: Domaćinu koji obeležava Svetu Petku pošaljite OVE REČI!

Za Vas smo izdvojili najlepše želje kojima ćete čestitati krsnu slavu svojim dragim domaćinima jer to predstavlja jedan uzvišen čin, da dugo slave u sreći i veselju

Objavljeno:

Slava, jedinstveni religijski običaj u Srba, poznata još i kao krsna slava, spada u narodno-crkveni običaj i veoma bitan porodični praznik koji je svrstava odmah posle Božića u najbitnije kada su porodična okupljanja u pitanju. Svaka krsna slava se slavi u čast određenog sveca, koji se smatra zaštitnikom porodice. Pored porodica, slave je i određene institucije (škole, kompanije, sela, gradovi…). Svako slavi svog sveca zaštitnika.

Slava se prenosi sa oca na sina i povezuje sa crkvom. Srpska porodica činom slavljenja slave poštuje pored sveca i Crkve i samu sebe kao i svoje pretke. Vremenom, usled određenih uticaja, menjao se i sam način proslavljanja. Mada, možemo se pohvaliti da se običaj u velikoj meri očuvao i ipak zadržao dobar deo stare tradicije.

Srbin obeležava slavu i u dobru i u zlu, i kad ima i kad nema, i kad je zdrav i kad je bolestan…trpeza je skromnija ili bogatija, svako prema svojim mogućnostima, ali slaviti se mora.

Ono što je bitno da se ima u tom trenutku i zajedničko svima koji slave – slavski kolač, vino, žito i sveća. Par dana pre slave sveštenik osvešta vodicu koja se kasnije koristi za mešenje slavskog kolača i okadi kuću od zlih duhova.

Slavska trpeza
Slavska trpezafoto: Zorana Jevtić

Opšte čestitke za slavu

Za Vas smo izdvojili najlepše želje kojima ćete čestitati krsnu slavu svojim dragim domaćinima jer to predstavlja jedan uzvišen čin, da dugo slave u sreći i veselju.

  • Dogoreva slavska sveća, nek vas prati svaka sreća, i nek tamjan zamiriše sve nevolje nek izbriše, nek vas vodi vera prava i srećna vam krsna slava.
  • Običaji žive davni, običaji pravoslavni, da se slavi i proslavlja, da se krsti i nazdravlja, čašu dižem ne zbog slavlja već zbog sreće i zbog zdravlja, Bog vam svaku sreću dao i od zla vas sačuvao.
  • U čije se zdravlje pilo, sve mu zdravo i veselo bilo, da se vazda’ pesma ori, da se mudra reč prozbori, nek je slava srećna svima, da slavite vekovima!
  • Pomogla ti krsna slava, zaštitila svakog tvoga, dok u crkvi kolač sečeš ti pomeni sveca svoga. On te štiti on te voli i zato se njemu moli. Srećna slava, domaćine!
  • Dragi domaćini, ovog dana okupili smo se da uveličamo slavu današnjeg sveca i veoma sam zadovoljan što sam tu sa vama i što provodimo vreme zajedno. Neka se u vaš dom useli mir i neka sreća bude drugo ime za vašu porodicu. Neka vam današnji svetac donese puno radosti, sreće i zdravlja, od sveg srca vam želim sve najbolje. Srećna vam krsna slava!
  • Slavska sveća neka podrhtava, zdravi bili srećna krsna slava, i nek tamjan miris širi, svaki nemir neka smiri. Bog vam svaku sreću dao i od zla vas sačuvao.
  • Nek drhtavi plamen slavske sveće, sagori svu tugu, muku i boli, neka se zauvek u tvojoj kući samo slavi, poštuje i voli. Ovo je želja iz srca, prava, srećna ti prijatelju krsna slava.
  • Domaćine svoga krsnog sveca poštuj, on se uvek voli, tebe čuva, za tebe se moli, proslavljajući njega slaviš samog Boga, prenesi svojoj deci da ne žive bez toga
  • Da zdravica dugo kruži, da se vino dobro služi, da u domu cveta sloga, da je zdravlje dar od Boga!
  • Da slavite još sto godina, vi kod nas, a mi kod vas – srećna slava!
  • Neka vas današnji svetac štiti od zla i neka vam bude zvezda vodilja u svakoj životnoj avanturi. Danas u njegovu čast, svi uvis podignimo čaše i poželimo samo najbolje želje za ovaj dom. Dragi moji domaćini, želim vam puno zdravlja, sreće i ljubavi, neka vam je srećna krsna slava!
  • Mili moji domaćini, uživajte u svemu što je pred vama, danas je vaša krsna slava i neka osmeh zablista na vašim licima. Dovoljno je samo da prepustite Bogu i on će vam podariti čvrstu volju i veru kojom ćete prevazići svaku prepreku u životu. Neka vam ovaj dan bude najlepši u životu i neka vaš dom oseti miris blagostanja. Neka vam je srećna krsna slava!
  • Danas je dan kada treba da zaboravimo na sve loše trenutke koje smo doživeli u našim životima. Neka nas današnji svetac očisti od svih loših stvari u nama i neka nam donese večiti mir i spokoj. Danas je vaša krsna slava i želim vam da je provedete u lepom i porodičnom ambijentu sa najdražim osobama. Neka vam je srećna krsna slava!
  • Neka vam današnji svetac posluži kao primer šta treba činiti u životu i neka vam daje smernicu koja vodi do pravog životnog puta. U njegovu slavu danas popijte prvu čašu rujnog vina, neka se slavski kolač ori nad trpezom, neka se oseti miris tamjana, neka među svim ljudima zavlada mir Božiji. Želim da u vašoj porodici uvek vlada sloga i mir, neka vam svaki novi dan donese puno prilika za uspeh i napredak. Neka vam je srećna krsna slava!
  • Najdraži moji, slava je poseban dan, dan koji se veoma razlikuje od ostalih, dan namenjen Bogu i svecu koji je zaštitni znak doma i porodice. Neka vaš život poprimi note praznične atmosfere, želim da vaša krsna slava protekne u lepom i svečanom raspoloženju. Neka vaša kuća zna samo za napredak i sreću, želim vam puno ljubavi, dece i zdravlja. Neka vam je srećna krsna slava!
  • Nemoj danas ništa da te brine, srećna slava domaćine. Na stolu je slavski kolač, žito i vino, trpeza je postavljena fino, (ime slave) se večno slavi, živi bili i da ste zdravi!
Slavska trpeza
Slavska trpezafoto: Nebojša Mandić

27. oktobar Sveta Petka - Paraskeva

Sveta Petka, svetiteljka srpskog porekla, mnogo je toga u ime naše vere prorekla. U postu i molitvi je ceo život živela, jer ona je tako još u mladosti htela. Za nju se danas dragom Bogu pomoli jer ona sve vas u porodici čuva i voli. Srećna slava!

Srećna ti slava (poslužnica) domaćine! Neka Sveta Petka zaštiti dvoj dom i tvoje ukućane. Neka tvoje pokoljenje večno pamti ovaj sveti dan. Imao roda i poroda. Neka ti se njiva pšenicom zlati. Ambari ti bili puni kukuruza. Dao Bog da ti se iz kuće smeh i pesma ori, da ti ukućani uvek budu siti, da tvojom kućom vlada zdravlje!

Bonus video:

07:10

ČUDA SE OSTVARUJU KO VERUJE

(Espreso / loncipoklopci.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.