RAZGOVARALI SMO SA RADOVANOM (70) KOJI JE POSTAO HIT ZBOG SAJMA KNJIGA: Otkrio nam je NEVEROVATNU ŽIVOTNU PRIČU!
Radovan Toprek Rastušanin, Foto: Printscreen/TikTok/ milicaperutanka, Beta Miloš Miškov

PESNIK IZ NARODA

RAZGOVARALI SMO SA RADOVANOM (70) KOJI JE POSTAO HIT ZBOG SAJMA KNJIGA: Otkrio nam je NEVEROVATNU ŽIVOTNU PRIČU!

Zahvaljujući jednoj Milici, dobojskog pesnika Radovana Topreka zavoleo je ceo TikTok, a on je za Espreso ispričao svoju životnu priču

Objavljeno:
Marina Letić

"Volim šalu, ne mrzim ljude", kaže za Espreso Radovan Toprek Rastušanin koji je jednim snimkom osvojio srca korisnika TikTok-a.

Ko je bio na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga možda je i sam primetio starijeg čoveka sa šeširom koji je nekoliko primeraka svoje knjige, skromno i nenametljivo, stavio na pod, pored crnog kofera sa kojim je prevalio dalek put preko Bosne i Hercegovine, sve do Beograda.

E, to Radovan! Pesnik, pevač, satiričar, humorista, nastavnik istorije, geografije i demokratije, majstor i astronom "za svoju dušu".

Da je Radovanu neko rekao da će mu plemenitost jedne nepoznate devojke, koja ga je snimila na Sajmu i video postavila na popularnu društvenu platformu, doneti više stotina novih čitalaca, sigurno bi u svom stilu kazao neku šalu i ne bi poverovao da je tako nešto uopšte moguće.

 Radovan Toprek Rastušanin
Radovan Toprek Rastušaninfoto: Printscreen/TikTok/ milicaperutanka

Ali, čuda se dešavaju!

Dok je sedao na stolici, držeći u rukama svoje delo, posmatrajući žagor u carstvu knjiga, prišla mu je Milica koju je ganula njegova priča, te je odlučila da to podeli na internetu.

Ona je istakla da je ovaj pesnik došao sa polomljenim koferom i svojim knjigama, ali mu je ubrzo rečeno da mora napustiti Sajam jer nije imao svoj štand.

@milicaperutanka Hajde da mu pomognemo🙏🏼 Knjiga zaista vredi, a još veću vrednost ima kada znate da ste nekome pomogli i ulepšali život🍀 Радован Топрек, тел: +387 (065) 781-493 #capcut #viral #foryoupage #fyp #balkan #srbija #pomoc #knjige #knjiga ♬ original sound - Perutanka 🌙

Mi smo pronašli Radovana koji nam je otkrio da je i pre rado posećivao beogradski sajam, ali da nije izlagao svoje knjige. Objasnio je da je rodom iz Teslića i da živi u Doboju, a sada je odlučio da krug svojih čitalaca proširi i izvan Republike Srpske.

- Nisam imao mogućnosti da odštampam mnogo primeraka, pa sam "pokrio" ovo područje. Hteo sam da što više naroda pročita moje pesme. Nisam gledao na zaradu, a gde ću naći lepše gnezdno za moje pesme nego u Srbiji. Bio sam u ponedeljak na Sajmu i bilo je zainteresovanih koji su me zvali da kupe knjigu. Prodao sam oko 130 knjiga, kaže Radovan za Espreso sa ponosom u glasu i dodaje da je beogradski sajam nešto posebno i da nema takvog mesta u Evropi gde se može svašta videti, pročitati i čuti.

Pitali smo ga da li je pogledao video koji je Milica snimila, a kroz smeh nam je potvrdio da jeste.

- Pomogla mi je, kako da ne. Ko god nešto lepo ispriča, pomogne. Jeste me malo u opisu "ogadila", ali nisam ja baš toliko siromašan. Jesam malo ostario, sedamdeset mi je leta, ali se dobro držim, kaže kroz smeh naš sagovornik koji u svakoj rečenici "opravdava" svoje ime.

Radovanova knjiga
Radovanova knjigafoto: Printscreen/TikTok/ milicaperutanka

Piše od kada diše

Radovan već pedest godina piše i ima 1.000 napisanih pesama. U rukopisu mu je, kako kaže, 10 pripovedaka spremnih za štampu i 500 viceva prikupljenih iz naroda.

Pre knjige "Živa istina je", koju je izložio na ovogodišnjem Sajmu, objavio je još dve zbirke. U rukopisu ima 10 pripovedaka i 500 viceva prikupljenih iz naroda.

Da knjiga, kao i čovek, može imati nesrećnu sudbinu, Radovan se uverio pre devet godina.

- Zbirku "Pesme iz rovova" sam objavio "na liniji", u toku nesretnog rata. Druga knjiga je "Na talasima pravoslavlja". Sve to je uništila poplava 2014. godine. Imao sam literature i knjiga dva ormara. Žalije mi je tih knjiga, nego svog nameštaja koji sam izgubio u poplavi. Imao sam i ozvučenje jer sam se bavio našom izvornom muzikom sa područja Ozrena. Pevao sam i krajiške pesme, narodne... Svašta sam pevao. Imao sam i nastupe, a snimio sam 14 albuma. Otpevao sam oko 150 pesama sa bratom, rođakom i sestrom, priča Toprek za Espeso.

Radovan se dugo bavio i pevanjem
Radovan se dugo bavio i pevanjemfoto: Printscreen/youtube/Radovan Toprek

Satirom "oslikava" život našeg naroda

Inspiraciju nalazi u životu naroda, ali i ljubavi. Rado piše satirične stihove kojima se često može reći najveća istina o življu na našem podneblju.

- Pišem i šaljive, đačke i običajne pesme. Sve što se dešava u našem rodu, ja opišem. Za sat vremena napišem pesmu, bilo po danu ili uveče. Nakon dan-dva, ja je, što kažu majstori, otešem, ističe naš sagovornik.

Astronom po opredeljenju

Osim po pesmama, Radovana u okolini Doboja i šire znaju kao nastavnika istorije i geografije. Đaci ga pamte i kao jednog od prvih nastavnika koji je počeo da predaje novi predmet koji tek što je ušao u obrazovni sistem Republike Srpske- demokratiju.

1 / 4 Foto: Printscreen/TikTok/ milicaperutanka

Osim stihovanja, velika strast mu je i astronomija pa je sa čitaocima portala Espreso podelio nešto što, kako ističe, nema niko do sada.

- Ja sam najtačniji astronom u istoriji ljudskog roda. Evo zašto! Kopernik je mnogo stvari tačnih dao, ali je neko ko mu je pomagao pogrešio. Rekli su da je planeta Zemlja udaljena od Sunca 940.000.000 kilometara. Međutim, to je čist promašaj. Onda bi trebalo da planeta Zemlja "trči" brzinom rakete. Mnogo je kraća putanja, oko 14.000.000 kilometara, po mom proračunu. Imam sve dokaze. Nisam pametniji od ostalog naroda, ali sam imao dar od Boga da te stvari upoznam. Kao geograf sam se mnogo zanimao za to i imam napisanu studiju na 120 strana. Površina Zemlje, udaljenost Meseca od Zemlje su tačni, sve ostalo su promašaji. Ili, recimo, kažu da se godišnja doba menjaju zahvaljujući tome što je Zemlja nagnuta 66 stepeni i 33 minute u odnosu na Sunce ili u odnosu na svoju osu. Ni to nije tačno, kaže Radovan i napominje da mnoge stvari koje je utvrdio ne sme da priča kako mu naučnici ne bi prisvojili.

"Kome se ne svidi knjiga, neka vrati i dobiće pare nazad"

Toprek nam kaže da mnogi nisu zainteresovani za čitanje knjiga i da je začetnik jedne zanimljive prakse.

Naime, kako je objasnio, nije mu se dopalo kada je video gde su knjige koje je poklonio prijateljima završile, pa je došao na ideju da svako ko ne želi da ih čita, vrati knjigu, ili, ukoliko se kupcu delo ne dopadne, ima pravo na povrat novca.

U subotu ponovo na Sajmu

Radovan knjigu "Živa istina je" prodaje po simboličnoj ceni od 600 dinara.

Ljubitelji pisane reči, dobre šale i iskrene narodske priče, Radovana mogu pronaći u subotu, 28. oktobra na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga i kupiti njegovo delo.

Takođe, svoj primerak možete naručiti putem broja telefona 065/ 787- 493.

Bonus video:

01:01

Tradicionalna veština: Od knjige do letećeg zmaja

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.