OBUKA ZA 63. PADOBRANSKU BRIGADU IZ PRVE RUKE: Evo ko sve može da se prijavi, ali samo najjači OPSTAJU
Ministarstvo odbrane, Foto: Ministarstvo odbrane

MINISTARSTVO ODBRANE

OBUKA ZA 63. PADOBRANSKU BRIGADU IZ PRVE RUKE: Evo ko sve može da se prijavi, ali samo najjači OPSTAJU

Elitna 63. padobranska brigada jedna je najbolje obučenih i opremljenih jedinica

Objavljeno: 16:38h

Već je jasno da su strojevi 63. padobranske brigade sve brojniji, popunjeniji, što potvrđuje da su dobile na zamahu aktivnosti u okviru razvojnog Projekta 5000, kojim će specijalne snage Vojske Srbije porasti na pet hiljada pripadnika.

Elitna 63. padobranska brigada jedna je najbolje obučenih i opremljenih jedinica.

- Padobranska brigada je tokom svog trajanja i rada menjala naziv, organizacionu strukturu i lokaciju razmeštaja, transformisala se, dobijala novo naoružanje i opremu, ali nikada nije u toj meri bila opremljena i materijalno obezbeđena kao što je danas - tvrdi komandant 63. padobranske brigade brigadni general Nenad Zonić za časopis Odbrana:

- Reč je o zaista značajnom napretku, pogotovo kada se ima u vidu da je do pre samo četiri godine naša jedinica bila samo bataljon u sastavu Specijalne brigade. Popunu jedinice obavljamo prioritetnim prijemom novih i mlađih pripadnika iz redova Vojske Srbije i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka po principima dobrovoljnosti, ispunjavanja određenih zdravstvenih, psihofizičkih i bezbednosnih kriterijuma i završetka selektivne obuke.

1 / 5 Foto: Ministarstvo odbrane

IMAJU DVE ZAKLTEVE

Padobranci su vojnici sa dve zakletve. Jedna je ona data otadžbini, a druga je: "Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade - rade!".

Na niškom vojnom aerodromu formirana je i spomen soba 63. padobranske brigade, koju su padobranci oformili 1995. godine kako bi sačuvali sećanje na njene pripadnike. Znanja i veštine na niškom aerodromu steklo je više od 35.000 padobranaca.

Projekat 5000 otvorio je mogućnost da se u jedinicu prime i mladi ljudi koji nisu služili vojni rok sa oružjem, a prvi kandidati su stilgli na aerodrom "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu u martu.

Oni su prvo završili tronedeljnu osnovnu vojnu obuku, kako bi ravnopravno sa kandidatima koji su služili vojsku pristupili selektivnoj obuci. U ovoj generaciji trideset odsto kandidata nije ispunilo postavljene zahteve obuke, dok kandidati koji su primljeni u profesionalnu vojnu službu na određeno vreme u trajanju od šest meseci imaju mogućnost da produže ugovor o radu do tri godine i da ga kasnije obnavljaju.

OBUKA

Cilj selektivne obuke je da se izaberu najsposobniji, najizdržljiviji i najodlučniji

Prolaze usiljene marševe, preživljavanje, borenje, rukovanje hladnim oružjem, savlađivanje vodenih prepreka, alpinistiku, antiterorističke akcije i gađanja iz svih oružja

Utvrđuju se obučenost kandidata, psihofizička izdržljivost, sposobnosti za realizaciju zadataka

Najvažnija je padobranska obuka, koja započinje uvežbavanjem pakovanja padobrana, luping-lestvama, trambolinom, skokom sa žičare na padobranskom poligonu, a završava se prvim desantnim skokovima i dobijanjem zvanja padobranca

Na kraju je ispitna nedelja, kada se rangiraju u skladu sa rezultatima, a najuspešniji ulaze u stroj 63. padobranske brigade

Padobranski bataljon osnovan je uz pomoć saveznika u vojnoj bazi kraj Barija, u Italiji, 14. oktobra 1944, na dan kada je Niš osloboden od fašizma.

U oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ, odnosno SRJ, prvo naređenje za borbeno angažovanje u Sloveniji stiglo je 26. juna 1991. godine, dva dana uoči Vidovdana. U znak sećanja na prva ratna dejstva veterani 63. padobranske brigade se svake godine tradicionalno okupljaju na Vidovdanskom skupu.

Čuvena 63. je imala važnu ulogu u odbrani južnih srpskih granica tokom NATO agresije i pokušaja terorističke OVK potpomognute i reglurnim jedinicama albanske vojske da ovladaju Kosovom i Metohijom.

Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom borbenih zadataka jedinica je 1999. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.