NAJNOVIJA PROGNOZA METEOROLOGA SOVILJA ZA NOVEMBAR: Otkrio da nas čeka IZNENAĐUJUĆE vreme
Slobodan Sovilj, Foto: Kurir tv

vreme u srbiji

NAJNOVIJA PROGNOZA METEOROLOGA SOVILJA ZA NOVEMBAR: Otkrio da nas čeka IZNENAĐUJUĆE vreme

Klima se menja pred našim očima, a prošle nedelje imali smo opet presedan, nadamo se poslednji ove godine.

Objavljeno:

Noć između petka i subote bila je tropska srpska noć. Iako smo se svi psihički pripremili za zimu, izgleda da se uskoro nećemo pošteno smrznuti, a ni od našeg slojevitog modiranja nema ništa.

Klima se menja pred našim očima, a prošle nedelje imali smo opet presedan, nadamo se poslednji ove godine.

Naime, noć između petka i subote bila je tropska u Beogradu, Paliću, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Loznici i Valjevu. U Beogradu je minimalna temperatura te noći bila čak 22,6 °C, a prestonica nije bila najtopliji grad te noći u Srbiji: ta titula je pripala Valjevu, gde je izmereno 24°C. U petak i subotu, u velikom broju gradova u Srbiji temperatura je bila viša od 30 stepeni.

Podaci u bazi Global Historical Climatology Network pokazuju da je to bila prva tropska noć u oktobru u Beogradu od kad postoje podaci u ovoj bazi, tj. od 1936. godine.

Prethodna najviša minimalna dnevna temperatura bila je zabeležena 29. oktobra 2018. godine, i iznosila je 19,8 °C. To znači da je tokom vikenda ovaj oktobarski rekord oboren za gotovo tri stepena Celzijusa, piše na sajtu klima011.rs.

1 / 5 Foto: Aleksa Petrović

Šta je zaslužno za izrazito toplo vreme u oktobru i šta nas čeka u novembru, pitali smo Slobodana Sovilja, meteorologa.

„Mi pod tropskim noćima podrazumevamo one noći kada praktično temperatura ne pada ispod 20 stepeni. Dakle, ako je temperatura u toku cele noći iznad 20 stepeni, onda se po definiciji takva noć naziva tropska noć i najčešće je karakteristika ona tri najtoplija meseca u godini – juna, jula i avgusta. Međutim, kako smo poslednjih godina i decenija suočeni sa trendom porasta temperature, i na proleće i u jesen imamo periode sa znatno višim temperaturama od prosečnih vrednosti, te se pojavljuje rizik i od tropskih noći. Primera radi, u septembru mesecu u Beogradu su bile četiri tropske noći i čak 11 tropskih dana, to jeste znatno iznad proseka, a u oktobru je zabeležena jedna tropska noć, zato što tokom noći 20. na 21. oktobar minmimalna temperatura u Beogradu je bila 23 stepena. Ne samo zato što smo imali veoma toplu vazdušnu masu koja je stacionirana u našim krajevima, nego dodatno zbog pojačanog južnog i jugoistočnog vetra koji je zapravo učinio da ta noćna i jutarnja temperatura budu još malo više.“

A kakva nas prognoza čeka u pretposlednjem mesecu u godini. Da li će nas ogrejati novembarsko sunce?

„Hoće. Praktično već u ovih narednih desetak dana i do kraja oktobra, početkom novembra, nema nikakvog intenzivnog zahlađenja, temperature ostaju znatno iznad proseka, koje su u ovom trenutku na nivou od plus pet stepeni čak u odnosu na prethodnih 30 godina. Prosečna maksimalna oktobarska temperatura u Beogradu je malo iznad 18 stepeni dok je ove godine 23,7. To su zaista velika pozitivna odstupanja, a prema našim prognozama, očekuje se da i novembar bude topao, prognozira se srednja novembarska temperatura dva stepena iznad višegodišnjeg proseka, pa će srednja novembarska temperatura vazduha biti između 11 i 14 stepeni, plus dva stepena u odnosu na 30 prethodnih godina“, kaže Sovilj.

Ipak, naglašava meteorolog, treba računati na povremena neoblačenja i padavine tokom novembra, ali bez intenzivnih zahlađenja i snega.

Bonus video: DA LI ĆE POSLE OKTOBARSKOG LETA UOPŠTE DOĆI ZIMA? Ristić: Rekordne temperature u Vojvodini, USKORO smenjuju ZAHLAĐENJE I PRVI SNEG

03:42

DA LI ĆE POSLE OKTOBARSKOG LETA UOPŠTE DOĆI ZIMA? Ristić: Rekordne temperature u Vojvodini, USKORO smenjuju ZAHLAĐENJE I PRVI SNEG

(Espreso/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.