KO TREBA DA PRIMI HPV VAKCINU I KADA JE NAJDELOTVORNIJA? Dr Stefanović za Espreso o zaštiti REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA
Dr Aleksandar Stefanović, Foto: EPA HOTLI SIMANJUNTAK EPA, Dragan Kadić, Zorana Jevtić

VAŽNA TEMA

KO TREBA DA PRIMI HPV VAKCINU I KADA JE NAJDELOTVORNIJA? Dr Stefanović za Espreso o zaštiti REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA

Profesor Stefanović napomenuo je i značaj Nacionalne banke reproduktivnih organa koja ima veliku ulogu o očuvanju za očuvanje fertiliteta

Objavljeno: 11:53h

Udruženje ginekologa i opstetičara Srbije, Crne Gore i Republike Srbije godinama organizuje kongrese i simpozijume koji su već stekli ozbiljnu tradiciju. Međutim, ovogodišnji XVIII Međunarodni kongres UGOSCGRS je poseban jer je posvećen obeležavanju 100 godina od osnivanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koja je danas najstarija ginekološko-akušerska zdravstvena ustanova u regionu.

- Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKCS je osnovana kao deo Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao izraz težnje tadašnjeg društva i države da se osnuje ustanova koja će biti mesto na kom će dolaziti na svet potomstvo, gde će se o trudnicama i porodiljama brinuti na najbolji mogući način, ali i mesto će se školovati i obučavati budući naraštaji lekara i babica želeći da obezbede kvalifikovan kadar za ginekološke i porodičke službe u celoj zemlji. Imajući u vidu razvijenost celokupne zdravstvene službe u tom trenutku, osnivanje ginekološko-akušerske klinike je bio progresivan i vizionarski potez koji osigurava razvoj ginekološko-akušerske profesije za mnogo vremena – istakao je prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS i predsednik Udruženja UGOSCGRS.

Profesor Stefanović napomenuo je i značaj Nacionalne banke reproduktivnih organa koja ima veliku ulogu o očuvanju za očuvanje fertiliteta.

Aleksandar Stefanović
foto: Privatna arhiva

- Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo se nalazi sedište Nacionalne banke reproduktivnih ćelija, tkiva i organa, Nacionalni referentni centar za očuvanje fertiliteta i onkofertilitet, Nacionalni referentni centar za lečenje trofoblastnih bolesti i Nacionalni centar za fetalnu ehokardiografiju.

Profesor doktor Aleksandar Stefanović, za Espreso je izjavio da je na kongresu bilo reči i o HPV vakcini, koja je u Srbiji preporučena, ali nije obavezna za decu od devet do 12 godina ili stariju decu koja još uvek nisu stupila u seksualne odnose.

- Vakcina se daje u tri doze i važno je napomenuti da je najdelotvornija pre stupanja u seksualne odnose.

Na pitanje kakav je odziv roditelja kada je ova preporuka u pitanju, doktor je istakao da broj nije zadovoljavajući i da će u narednom periodu raditi na poboljšanju odziva i edukaciji u Srbiji i dodao da su na sesiji koja je u okviru kongresa posvećena HPV vakcinama došli do zaključka da nije bolja situacija ni u regionu.

1 / 4 Foto: MasterVideo Alamy Alamy Profimedia, Sergiy Tryapitsyn Panthermedia Profimedia

Zanimalo nas je i da li je počelo testiranje na spinalnu mišićnu atrofiju, koje je obavezno u svim porodilištima u Srbiji od septembra ove godine.

Profesor je rekao da po njegovim saznanjima, sve testirane bebe u GAK Višegradska, negativne su na SMA.

Aleksandar Stefanović
foto: Privatna arhiva

Na kongresu je učestvovalo 79 predavača

Na Međunarodnom kongresu Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske učestvuje 79 predavača po pozivu iz Velike Britanije, Rusije, Nemačke, Italije, Francuske, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, kao i iz konstitutivnih članica Udruženja - Crne Gore, Republike Srpske i Srbije, koji će održati predavanja kroz ukupno 22 sesije.

- Pored predavača po pozivu i slobodnih saopštenja, ove godine na kongresu će biti održane i dve sesije Skraćenih komunikacija u kojima će izlagači biti mlađi autori koji predstavljaju budućnost naše profesije. Takođe, u okviru Kongresa biće održan i II Međunarodni simpozijum Udruženja za očuvanje fertiliteta i onkofertilitet Srbije, nacionalnog udruženja posvećenog ovoj kompleksnoj i osetljivoj oblasti koja svakim danom postaje sve više zastupljena u kliničkoj praksi. Pored toga što predstavljaju važne forume za razmenu ideja i iskustava, ovako veliki stručni skupovi predstavljaju i jedinstvene prilike za formiranje kontakata između etabliranih stručnjaka i lekara praktičara, a te veze takođe predstavljaju resurs kojim ulažemo u budućnost. Nadamo se da ćemo ovim aktivnostima na dostojanstven način obeležiti 100 godina od osnivanja Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univezitetskog kliničkog centra Srbije, kao i da će ovogodišnji kongres biti korak unapred u odnosu na prethodne koje je Udruženje organizovalo, zaključio je profesor doktor Aleksandar Stefanović.

Bonus video:

01:17

ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.