ILEGALNA PRODAJA KRZNA DIVLJIH ŽIVOTINJA BUKVALNO CVETA, A CENE SU PAPRENE: Leopard najskuplji, ovo NIJE NORMALNO
Foto: Profimedia

STRAŠNO

ILEGALNA PRODAJA KRZNA DIVLJIH ŽIVOTINJA BUKVALNO CVETA, A CENE SU PAPRENE: Leopard najskuplji, ovo NIJE NORMALNO

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica objavilo je oglas za prodaju leopardovog krzna, sa sve glavom

Objavljeno:

Nakon slučaja lavice Kiki koja je nedavno preminula u Zoološkom vrtu na Paliću, građane uznemirava svaki pokušaj krijumčarenja i zlostavljanja životinja.

Juče, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica objavilo je oglas za prodaju leopardovog krzna, sa sve glavom, a kako su naveli muškarca su prijavili policiji.

Leopard
foto: Kupujem prodajem

Nažalost, sajtovi za oglašavanje u Srbiji prepuni su ovakvih ponuda, a Zemunac čiji je oglas uklonjen sa jednog portala za oglašavanje nije jedini koji prodaje krzno ove životinje. Fotografije životinja koje su "pretvorene" u ukrase i tepihe mogu se pronaći svuda, a jedan primerak košta čak 25.000 evra, piše Telegraf.rs.

Nehumano i nelegalno

- Predivno krzno odraslog Leoparda uštavljena. Jedna od najvećih mačaka lep primerak. Kao na slici bez dlaka na vrhu nosa. Nema kandže i šape. Krzno je više dekorativno. Cena kože je od 25.000 eura kada je u savršenom stanju. Kože su uglavnom od Leoparda koji su odrasli u zoološkom vrtu i preminuli od starosti. Koža Leoparda ima visoku cenu zbog retkosti i zaštićenosti - napisao je jedan oglašivač.

Ipak, pored leoparda u ponudi se nalaze i antilope, jeleni, tigrovi, pa čak i kenguri. Prema informacijama oglašivača, kožu nabavljaju iz inostranstva. Neki od njih su primerke kupili davnih dana i ne znaju šta će s njima, dok se ostali bave preprodajom.

Ono što je posebno zapanjujuće jeste činjenica da se na oglasnim stranama mogu pronaći i repovi divljih životinja.

Iako je cena kože leoparda visoka, druge divlje vrste prodavci očigledno ne procenjuju na veće cifre, te se krzna od kune, divlje mačke, tvora i lisice procenjuju na samo 40 evra. Jelen, antilopa i irvas su nešto skuplji, sa cenom od 80 evra, dok kengurova koža košta 120 evra.

Zabrane i kazne

Oglašivači koji u svojoj ponudi imaju kože divljih životinja uglavnom nude i bunde, šubare i okovratnike od pravog krzna.

Podsetimo, prema Zakonu o dobrobiti životinja, zabranjeno je držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože, kao i uvoziti i prodavati životinje, odnosno sirovine i proizvode od životinja sa kojima se postupalo suprotno zahtevima dobrobiti životinja.

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako drži, reprodukuje, uvozi, izvozi i lišava života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože.

Bonus video: Kako se životinje rashlađuju u zoološkom vrtu?

06:09

Kako se životinje rashlađuju u zoološkom vrtu?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.