U MORU MENADŽERA TI BUDI MAJSTOR: Miroslav je primer da zanatsvo u Srbiji ima BUDUĆNOST! (FOTO)
Dećak, Foto: RINA

Mašinsko-saobraćajna škola u Čačku

U MORU MENADŽERA TI BUDI MAJSTOR: Miroslav je primer da zanatsvo u Srbiji ima BUDUĆNOST! (FOTO)

Da li ima budućnosti za majsore u Srbiji?

Objavljeno:

Često se postavlja pitanje da li u Srbiji ima ili nema, dovoljno mladih ljudi koji žele da se školuju i budu zanatalije, jer je evidentno da trenutno majstora svih profila nedostaje u našoj zemlji.

Mašine, Škola, Zanat
foto: RINA

Iz Saobrćajno-mašinske škole u Čačku stiže jedan svetao primer, jer su zanataska odeljenja u toj obrazovnoj ustanovi sve punija. Mirosav Panić, jedan je od onih koji kad završi školovanje želi biti majstor i imati svoju radionicu.

- Prvi put sam kod komšije video cnc mašinu, svidelo mi se kako to sve izgleda i kako se na njoj radi. Kad sam birao školu, ovo mi je bila prva želja i uspeo sam da upišem. Činjenica je da ne možemo svi da budemo inženjeri, menadžeri, neko mora da bude i majstor. Ja ću se kroz školavnje potrudi da steknem dobro znanje, pa kasnije kad to završim pokušam da otvorim i svoju firmu, rekao je za RINU Miroslav koji se školuje za operatera mašinske obrade.

Mašine, Škola, Zanat
foto: RINA

Za ove mlade ljude koji su odlučili da budu majstori svog znata, nastava je prilagođena tako da ima mnogo praktičnih časova, što je za njih i najvažnije. Posle tri godine, oni iz škole izlaze spremni za rad, obučen su i spretan kadar, a verovatnoća da će završiti na Nacionalnoj sužbi za zapošljavanje veoma je mala.

- Najveći fokus zapravo jeste na toj praktičnoj nastavi. Oni se tokom prve godine upoznaju sa materijalima, mašinama i priborom, posle uče kako raditi na tim mašinama i onda na kraju i sami prave određene delove, zahtevne komade uz kontrolu profesora. Poenta je da svaki učenik iz škole izađe kao obučen kadar i lako pronađe posao. Naravno, kako su moderne tehnologije preuzele i oblast mašinstva, ovo je sada oblast u kojoj stalno moraju da nadograđaju svoja znanja kroz rad i iskustvo, izjavio je Dragiša Teofilović, organizator praktičlne nastave u Mašinsko-saobraćajnoj školi.

Mašine, Škola, Zanat
foto: RINA

Ova obrazovna ustanova u Čačku postoji punih 120 godina, u prethodnom periodu videlo da se je sve manje đaka koji je upisuju, međutim tokom poslednjih godina taj trend se ipak promenio jer je ove godine u prve razrede upisano 262 učenika. Škola ukupno ima 962 đaka koji stiču znanje iz 14 različitih zanimanja, raspoređenih u pet oblasti - mašinstvo, mehatronika, saobraćaj, tekstilstvo i umetničko odeljenje.

- Poslednjih nekoliko godina vidan je povećan broj zainteresovane dece koja žele da upišu određeni smer na mašinstvu. Tome je definitivno doprinelo tržište rada i razvoj firmi koje traže takve kadrove. Našu školu često kontaktiraju privrednici i pitaju nas da im predložimo određene kadrove. Učenici sa odličnim praktičnim znanjem u rukama, vrlo lako mogu da pronađu posao i to je ono što ih motiviše da upišu ovu srednju školu. Veoma smo srećni što su naša odeljenja sve punija. Na nama je da im obezbedimo uslove za što bolje obrazovanje i mi konstantno radimo na tome, kazao je Mirko Lazović, direktor Mašinsko-saobraćajne škole.

Mašine, Škola, Zanat
foto: RINA

Osim dečaka, sve više je i devojčica koje upisuju ovu školu. Najveći broj upisanih jeste na tekstilstvu i umetničkom odeljenju, ali ima i onih koje biraju mašinstvo i saobraćaj i kako kaže Lazović, nakon završenog obrazovanja budu zaista odlični majstori.

Mašinsko-saobraćajna škola u Čačku svojim učenicima pruža i mogućnost dualnog obrazovanja, tako da đaci i tokom školovanja stiču ogromna znanja radeći posao za koji se školuju u različitim frmama, a neretko se dešava da baš tu nastave svoj rad i posle završteka srednjeg obrazovanja.

02:29

Marković za Kurir TV: Mi ne legalizujemo makroe, već seksualnog radnika kao zanat!

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.