KO JE BIO NEVERNI TOMA? Mnogi ga slave kao KRSNU SLAVU, a ovo ne znaju
Sveti Toma, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

PRAZNIK

KO JE BIO NEVERNI TOMA? Mnogi ga slave kao KRSNU SLAVU, a ovo ne znaju

Prvi i pravi neverni Toma bio je Toma apostol

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Svetog apostola Tomu, u narodnu poznatijem kao Tomindan.

Sveti Toma je bio jedini od apostola koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo.

Prvi i pravi neverni Toma bio je Toma apostol, jedan od dvanaestorice Hristovih učenika i verovesnika hrišćanstva. Atribut neverni stekao je zbog toga što jedini među apostolima nije odmah poverovao u Hristovo uskrsnuće. U Novom zavetu (Jevanđelje po Jovanu, glava XX) govori se o tome kako je Isus Hristos treći dan po raspeću, dakle u nedelju, ustao iz groba (uskrsnuo).

Tomindan mnogi slave kao krsnu slavu, ali nije crveno slovo.

Za ovaj praznik vezuje se rečenica „Sveti Toma, sedi doma“.

Sveti Toma
Sveti Tomafoto: SPC

Malo ko zna da nabroji imenom sve apostole, ali za Tomu svi znaju, naročito što je u narodu prozvan Neverni Toma. Većini nije jasno zašto je stekao ovaj nadimak - zato što je veroloman ili sumnjičav.

Naime, u trenutku kada se na Uskrs, vaskrsli Hristos, ušavši kroz zatvorena vrata, javio svojim učenicima, Toma nije bio prisutan, pa kad su mu apostoli rekli da je Isus maločas bio među njima, on im nije poverovao.

U osmi dan po Uskrsu, susrevši Hrista i opipavši njegove rane, Toma se uverio u njegovo usksnuće i besmrtnost.

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu. Sveti Toma je zaštitnik raznih zanatlija - drvodelja, bačvara, stolara, bunardžija i zidara, a u nekim krajevima se veruje da ovaj svetitelj štiti od vukova.

Osim što je bio neveran, kaže legenda, Sveti Toma je imao problema i sa vremenom. Tako je, prema predanju, bio jedini apostol koji je zakasnio na sahranu Presvete Bogorodice. Tužan zbog toga, tražio je da se grob otvori da bi se oprostio od svetice. Na opšte čuđenje okupljene mase, kada je grob otvoren u njemu nije bilo tela, jer je Bogorodica vaskrsla. Tako je Toma, i nesvesno, postao glasnih Božijih čuda na Zemlji.

Bonus video:

01:14

BUGARI OGORČENI NA SRBE?! SPC je sada istinska majčinska crkva Ohridskoj arhiepiskopiji OTIŠLI SMO KORAK DALJE I OD CARIGRADA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.