SUTRA NIKAKO NE SMETE DA ZABORAVITE DA URADITE 1 STVAR: Narodno verovanje kaže će vam se samo tako...
Crkva SVetog Dionisija, Foto: Tamara Trajković

SVETI Dionisije Areopagit

SUTRA NIKAKO NE SMETE DA ZABORAVITE DA URADITE 1 STVAR: Narodno verovanje kaže će vam se samo tako...

Prema narodnom vjerovanju, u molitvi treba da imate jednu, nedvosmislenu želju i ukoliko je dobra i iskrena, pomoć će vam doći

Objavljeno:

SVETI Dionisije Areopagit je hrišćanski svetitelj koji se smatra jednim od sedamdeset manjih apostola.

Prema verovanju, pored dvanaest velikih apostola koji su bili Isusovi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan od njih je bio i sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit.

O njegovom životu ostalo je zapisano da je bio građanin Atine koga su svi voleli. Radio je kao sudija i bio je izuzetno pravedan.

Nakon što je saznao za apostola Pavla i njegove propovedi, odlučio je da se iz paganstva preobrati u hrišćanstvo. Tako je postao atinski episkop, a putovao je sa Svetim Pavlom dovoljno dugo i upozna sve ostale Hristove apostole. Posle mučeničke smrti Pavla, Dionisije je otišao u Galiju da među varvarima propovjeda hrišćanstvo i sam za sebe želeći takvu smrt.

Prema legendi imao je 90 godina kada je uhvaćen i mučen zato što nije želio da se odrekne Hrista. Nakon što mu je odsečena glava, ona je prema priči pala pred hrišćanku Karulu koja ju je sakrila i kasnije časno sahranila zajedno sa ostatkom tela.

Crkva
Crkvafoto: Tamara Trajković

Ovaj svetac se smatra zaštitnikom obrazovanih i svoih onih koji u svom srcu imaju mjesta za Hrista. Prema narodnom vjerovanju, u molitvi treba da imate jednu, nedvosmislenu želju i ukoliko je dobra i iskrena, pomoć će vam doći.

Molitva Dionisiju

Blagosti se naučivši i bivši razuman u svemu, blagom savješću dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog, tajni neizrečenih, vjeru sačuvavši, dobar kraj imajući, sveštenomučeniče Dionisije: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Bonus video:

03:35

SRBI TRAŽE POMOĆ OD SVETE PETKE: Posebna molitva za obolele u KOVID BOLNICAMA

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.