ŽIVOTNA PRIČA NATAŠE KRSTIĆ: Ona je bila dovoljno hrabra da sama krene u borbu protiv nasilja
Foto: Promo

ne propustite

ŽIVOTNA PRIČA NATAŠE KRSTIĆ: Ona je bila dovoljno hrabra da sama krene u borbu protiv nasilja

Njenu životnu priču pogledajte večeras u emisiji "Crna hronika" od 19.15 časova na Kurir televiziji

Objavljeno:
Večerašnja gošća Jelene Pejović u "Crnoj hronici" od 19.15 časova na Kurir televiziji je Nataša Krstić, žrtva porodičnog nasilja.

Nasilje nad ženama i nasilje u porodici je prisutno i široko rasprostranjeno i doseže razmere pandemije. Ovaj vid nasilja je ozbiljno kršenje ljudskih prava. To je kršenje ljudskog dostojanstva, a u najgorem obliku, kršenje prava na život. Policijski podaci navode da se kod nasilja u porodici koje je prijavljeno policiji u skoro 80% slučajeva radilo se o ženama, pri čemu su ogromnu većinu počinilaca nasilja činili trenutni ili bivši partneri muškarci. Slično kao i u mnogim zemljama, sistem krivičnog pravosuđa Srbije i dalje ne štiti žene žrtve nasilje. Razlog za to su praznine u krivičnom zakonodavstvu, loša primena krivičnih zakona i propisa, nedostatak odgovarajućeg kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa, diskriminatorski stavovi među akterima krivičnog pravosuđa, uključujući stavove da je žrtva kriva. Ovaj propust ima za rezultat veliki broj slučajeva nasilja koji se ne prijavljuju i ne procesuiraju, duboko nepoverenje i sumnju u institucije krivičnog pravosuđa, visok stepen nekažnjavanja počinioca i veliki procenat žrtava čije potrebe za pružanjem pomoći, opšte i pravne zaštite niti su prepoznate niti se ispunjavaju.

Studije iz 2020. godine daju procenu da se 80% slučajeva nasilja ne prijavljuje zbog stava da se radi o privatnoj stvari, iz straha od društvene stigmatizacije, straha od osvete, nedostatka poverenja u sistem krivičnog pravosuđa i ekonomske zavisnosti od počinioca.

Ona je bila dovoljno hrabra da sama krene u borbu protiv nasilja, borbu za svoje dete i svoju imovinu! Njenu životnu priču pogledajte večeras u emisiji "Crna hronika" od 19.15 časova na Kurir televiziji.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.