ZAŠTO SE DANAŠNJI PETAK SMATRA BAKSUZNIM VEKOVIMA UNAZAD? U nekim zemljama ne postoje peroni sa brojem 13
Snežana Ašanin, Foto: RINA

SUJEVERJE

ZAŠTO SE DANAŠNJI PETAK SMATRA BAKSUZNIM VEKOVIMA UNAZAD? U nekim zemljama ne postoje peroni sa brojem 13

Na pojedinim železničkim i autobuskim stanicama ne postoje peroni sa brojem trinaest

Objavljeno:

Ako ste danas nešto izgubili, stala su vam kola ili ste se posvađali sa nekim.. sve bi te nevolje mogli da pripišete današnjem danu, jer petak 13. za mnoge je najbaksuzniji u godini jer i ovaj dan, ali i broj imaju dugu tradiciju simbola loše sreće, a njihova kombinacija čini se da je najubojitija.

- Veruje se da je srećan broj 12 koji daje neku ravnotežu jer imate 12 meseci u godini i 12 apostola, 12 puta se čitaju odrđene molitve i odjednom kad se doda još jedan broj on poremeti, kako se veruje, taj red”, kaže za RINU etnolog Snežana Ašanin.

Iz straha da im petak 13. može doneti nesreću mnogi na današnji dan otkazuju putovanja i poslovne sastanke.

Petak trinaesti
Petak trinaestifoto: RINA

- Na pojedinim železničkim i autobuskim stanicama ne postoje peroni sa brojem trinaest, već postoji 12A i onda zatim sledi četrnaest. Često se izbegava kupovina stanova na trinaestom spratu. Ljudi se na taj način štite od postojećeg verovanja o baksuznom broju”, izjavila je Ašanin.

Ona je takođe pomenula kao primer i 1307. godinu kada je bio petak 13. kada su Papa i francuski kralj Filip IV proterivali jeretike, kao i da je 13. gost na Tajnoj večeri bio Juda koji je izdao Hrista, pa možda i zbog toga u narodu postoji verovanje da je petak 13. baksuzan dan.

- Ipak u hrišćanskom religiji to uopšte nema nikakve veze, jer je od Boga svaki dan blagosloven i tako ga treba živeti", rekla je Snežana Ašanin etnolog Narodnog muzeja u Čačku, navodi Ašanin.

Negativnim mislima i uverenjima podsvesno se podstiču nezgode i loša sreća i zato ako ste sujeverni danas ne započinjite nikakv posao i pokušajte da prespavate dok ne svane 14. oktobar, a uostalom sutra počinje i vikend koji vam možda baš donese sreću.

Bonus video:

02:22

SUJEVERJE I NAJSTRAŠNIJA MESTA U SRBIJI?

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.