OVI SVADBENI OBIČAJI SU NEKADA BILI NEIZOSTAVNI DEO VESELJA: "Zlatni mladenci" otkrili KAKO je bilo pre 50 godina!
Branislav i Kocana Pajkić, Foto: Printscreen/youtube/ZA MEDIA

STARI OBIČAJI

OVI SVADBENI OBIČAJI SU NEKADA BILI NEIZOSTAVNI DEO VESELJA: "Zlatni mladenci" otkrili KAKO je bilo pre 50 godina!

Branislav kaže da je tada i dalje postojao običaj kupovanja mlade

Objavljeno:

Jesen je vreme kada su venčanja u Srbiji u punom jeku. Većina parova upravo ovih dana pred matičarom i crkvenim oltarom izgovara sudbonosno „da“. Sve više njih vraća se tradiciji uz poštovanje starih narodnih običaja koji prate početak zajedničkog života mladenaca.

Kako je bilo nekada ispričali su Branislav i Kocana Pajkić iz Bogovine, koji su ove godine proslavili Zlatnu svadbu, prenosi ZAmedia.

Oni su ceo radni vek proveli u prosveti, a Kocana je prihvatila vlaške običaje koji prate svadbeno veselje tokom 3 dana slavlja.

- Počinjala je u subotu, popodne, predveče. Tu se okupljalo društvo kod mladoženje, to je bio početak svadbe. Drugi dan je glavna svadba, dok je treći dan ručak i veselje za prijatelje i poslugu - navodi Branislav.

Branislav kaže da je tada i dalje postojao običaj kupovanja mlade. Pre veselja mlada se uvodi u svoj novi dom gde je doćekuje muževljeva porodica.

- Tu se podiže jedno muško dete, baca se sito da bi se mlada zadržala u kući, baca se pšenica. Kad sam ušla u kuću svekrva me je čekala sa medom kako bi nam život bio sladak. Tu smo malo sedeli i pričali, a onda smo otišli na venčanje, a darivanje je bilo u sali pred svim gostima - navodi Kocana.

O tom vremenu svedoče crno-bele fotografije, jer su danas mnogi običaji zaboravljeni. Iako su ih za svoje venčanje ispoštovali, Pajkići su Zlatnu svadbu proslavili na moderan način, na ručku sa porodicom.

Bonus video:

04:23

KOJE SU PROSEČNE CENE ZA ORGANIZACIJU JEDNE SVADBE? Bubanja: Samo restoran je 9.000 evra, a NEĆETE VEROVATI GDE ODE NAJVIŠE NOVCA

(Espreso / Telegraf.rs, ZA media)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.