KONZUL SRBIJE U IZRAELU: Nema Srba među stradalima, nastavljeni UDARI SA OBE STRANE
Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, Foto: Printscreen/Youtube/BN TV

RATNI SUKOB

KONZUL SRBIJE U IZRAELU: Nema Srba među stradalima, nastavljeni UDARI SA OBE STRANE

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić tvrdi da među poginulima nema Srba

Objavljeno:

Dan nakon što su pripadnici Hamasa izvršili iznenadne raketne napade, a onda i upali na jug Izraela, izraelska vlada proglasila je ratno stanje, a mnoge države pripremile su evakuaciju svojih državljana. Grupa državljana Srbije vratiće se večeras u Beograd, letom koji organizuje Er Srbija u saradnji sa vladom, a počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić kaže da je spisak putnika napravljen prema prioritetima.

Kako je rekao gostujući na Euronews Srbija, u Izraelu nema stradalih Srba, a jedan Srbin juče je lakše povređen.

Avion Er Srbije iz Tel Aviva poleteće večeras u 22.40 po lokalnom vremenu.

"Spisak je naravno učinjen prema prioritetima naših državljana koji ovde nisu rezidenti, posebno u okviru njih oni koji su bili ovde sa malom decom, kako bi se ti urgentni prvobitni slučajevi evakuacije na najkvalitetniji način realizovali. Pored onog jednog povređenog našeg državljanina juče koji je lakše ranjen tokom oružanih dejstava, zadovoljstvo mi je da mogu da saopštim da u ovom momentu nema naših državljana među poginulima i povređenima", rekao je on.

Izrael
foto: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia

Kako je objasnio, Izrael je bio potpuno zatečen onim što se juče dogodilo u jutarnjim satima. Ističe i da i dalje traje razmena vatre na šest žarišta.

"Ovdašnji vojni analitičari na najgledanijim televizijama vrlo oštro govore i ocenjuju funkcionisanje kako obaveštajne službe sa jedne strane tako i onih prvih operativnih radnji na terenu sa druge strane. Od tih početnih 21 žarišta juče prepodne još uvek je šest aktivno, nisu više u dubini južnog distrikta. Danas je dan bio mnogo mirniji u centralnom delu zemlje, uključujući i Jerusalim, nije bilo raketiranja, tako da su uglavnom dejstva bila koncentrisana na sve uži ugao koji je vezan za sam Pojas Gaze", rekao je on.

Izrael
foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Kako je dodao, stanje je prilično nejasno.

"Juče je započeta opsežna regrutacija rezrvenog sastava, Netanjahu je okarakteriao stanje, a danas je vlada to i formalno prihvatila ratnim, tako da se na svaki mogući način a posebno od strane Netanjahua upozorava da će se raditi o jednom dugom i teškom ratnom dejstvu", rekao je on.

Govoreći o tome kako se narod oseća, kaže da su to neverica, ogorčenje i bes.

U Izraelu su nastavljeni masovni udari sa obe strane. Izraelske snage (IDF) granatirale su grad Gazu i palestinsku teritoriju pod kontrolom Hamasa, dok su na udaru Hamasa bili južni i centralni delovi Izraela. Izrael saopštava da je do sada poginulo oko 600 civila, dok ih je u bolnicama više od 2.000. Palestinski zvaničnici, sa druge strane, navode da je poginulo 370 Palestinaca, a ranjeno gotovo 2.000 ljudi. Lakše je ranjen i jedan državljanin Srbije. Za danas je sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Bonus video:

00:15

Potresna objava golmana Zvezde o ratu u Izraelu

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.