VELIKA SVETINJA OTKOPANA KOD KRAGUJEVCA POSLE 5 VEKOVA: Bila je SAKRIVENA ispod zemlje, a evo šta je KRILA (FOTO)
Foto: RINA

VERNICI

VELIKA SVETINJA OTKOPANA KOD KRAGUJEVCA POSLE 5 VEKOVA: Bila je SAKRIVENA ispod zemlje, a evo šta je KRILA (FOTO)

Meštani sela u Šumadiji otkopali veliku svetinju kod Kragujevca posle pet vekova

Objavljeno:

Veliku svetinju koja se pet vekova nalazila ispod zemlje, pronašli su meštani sela u srcu Šumadije. Žitelji Kamenice kod Kragujevca otkopali su temelje crkve Kastun i grobove monaha koji su se nalazili oko same svetinje. Od tog trenutka, brojni hodočasnici dolaze na to mesto, kako bi se poklonili i umili lekovitom vodom na Dikanovcu.

- Ovu svetinju sagradio je Radič Postupović pred sam Kosovski boj, odakle se vojska pričestila i krenula u rat. Zbog toga su bili dobri borci i Turci su, znajući to, srušili hram, a monasi su se povukli u sadašnji manastir Vraćevšnicu kod Gornjeg Milanovca. Petsto godina je ova svetinja čamila pod zemljom i pričalo se da na tom mestu postoji manastir koji su zvali "Crkvine", - kazao je za RINU, Goran Milić meštanin ovog sela.

Sa dolaskom novih tehnologija, na inicijativu meštana i u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika, ovo arheološko nalazište je pronađeno.

- Članovi porodice Pljakić su zajedno sa institucijama iz Kragujevca pronašli lokalitet ove crkve, a sami radovi na iskopavanju zidina trajali su oko dve godine. Jednom prilikom nas je posetio i vladnika Jovan, rekavši da je ovo "srpska Meka", s obzirom da je nakon burne istorije na ovim prostorima nešto pronadjeno posle pet vekova, i da se istina ne može sakriti, rekao je Goran.

On tvrdi da ima još novih saznanja o ktitoru svetinje u koju ponovo dolazi verni narod.

1 / 8 Foto: RINA

- U to vreme Srbi su bili plemići i Radič Postupović bio je na dvoru Cara Lazara zajedno sa Stefanom Despotom, gde su se zajedno igrali kao deca, dok je njegov otac učestvovao u boju na Kosovu.

Nakon ovog neobičnog arheološkog otkrića, meštani ističu da im je sada konačno jasno, zašto se ovo mesto od kad znaju za sebe zove Crkvište, a na ovom mestu decenijama se organizuje posebna svetkovina.

- Organizujemo manifestaciju gde je sav obrok besplatan, samo se piće simbolično plaća, ali donacije idu u humanitarne svrhe, koje smo odlučili da uputimo manastiru Vraćevšnica, čiji je konak stradao u požaru, a mnogi od nas godinama su tamo išli da prelome slavski kolač, dodaje Goran.

Bonus video:

01:29

PRILOG - CRKVA U GOTOVUŠI

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.