SKANDALČINA U ŠKOLAMA: Naša deca uče o PROSTITUTKAMA u 2. razredu! (FOTO)
Foto: Stock Thinstock

nisko smo pali!

SKANDALČINA U ŠKOLAMA: Naša deca uče o PROSTITUTKAMA u 2. razredu! (FOTO)

Šta nam to deca čitaju?! Srpski đaci uče iz u najmanju ruku kontroverznih knjiga, te nakon knjige pune vulgarnosti kojom su nagrađivani najbolji učenici jedne osnovne škole - „Beogradska princeza”, pa priručnika u kojem uče o oralnom seksu, francuskom poljupcu i gej odnosu, deca od osam godina sada čitaju bajke u kojima se jedan lik drugom obraća rečju „kurvo”
Objavljeno: 21:39h

Naime, jedan zabrinuti roditelj objavio je na društvenim mrežama sliku knjige iz lektire za drugi razred osnovne škole, a reč je o zbirci bajki Vuka Karadžića. U jednoj od bajki, „Zlatna jabuka i devet paunica”, baba se obraća kobili „časteći” je sa: „Kurvo!”, i to u tri navrata. Spornu knjigu izdala je izdavačka kuća „Draganić”.

No da ovakav rečnik nikako nije primeren, niti dopustiv za učenike drugog razreda osnovne škole slaže se i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kad dvanestogodišnjakinju ostavi dečko to vidi pola miliona ljudi! Kako se to zove u psihologiji?

- Koliko se ja sećam, u toj bajci je korišćena reč „dura”, čak i filmu koji je snimljen - kratko je prokomentarisao začuđeno Šarčević, najavljujući da će proveriti o čemu se radi.

foto: Nebojša Mandić

Njegova pomoćnica za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković napominje da su sami izdavači školskih knjiga počeli da menjaju reči, te u mnogim lektirama za osnovnu školu koje su priređene, kada je reč o narodnoj književnost, oni reč „karati” promene u reč „grditi”, pa i reč „kurva” menjaju.

- Ovaj izdavač očito nije promenio reč, ali pitanje je i šta je tu ispravno. Neki teoretičari književnosti će zameriti menjanje narodne književnosti i tradicije, ali lično mislim da je u tom uzrastu ipak uputno promeniti i obratiti pažnju na rečnik jer su deca isuviše mala da bi moglo na jednom času da im se objasni celo značenje narodne književnosti, tradicije u kojoj je ona nastajala - napominje Nedeljković i ističe da je potrebno i više brige šta u kojem uzrastu treba da se radi, kao i sa obrazovnim paketima.

- Postoje stvari kojima morate naučiti i podučiti decu, ali se mora voditi računa. Sigurno nećete u drugom razredu detetu govoriti koji su načini zaštite - kaže ona.

Nedeljkovićeva se osvrnula i na slučaj kada je đacima jedne osnovne škole podeljena knjiga „Beogradska princeza”, puna vulgarnih reči.

- Prosvetni radnik mora pre vođenja dece u pozorište da sam pogleda predstavu, kao i pre podele knjige da je i sam pročita. Škola bi trebalo da bude mesto gde se uče lepe reči i gde se bavimo lepim jezikom, a ne svakodnevnim, govornim, koji je prepun ružnih i skraćenih reči - zaključuje ona.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.