HIT "OBIČAJ" U KOSJERIĆKOM KRAJU: Kinezi MASOVNO dolaze da UČESTVUJU, sve se odvija na SRPSKI NAČIN! (FOTO)
Foto: RINA

NEVEROVATNO!

HIT "OBIČAJ" U KOSJERIĆKOM KRAJU: Kinezi MASOVNO dolaze da UČESTVUJU, sve se odvija na SRPSKI NAČIN! (FOTO)

Ovih dana je zakazano 10 „kineskih” svadbi, dan za danom, a od početka godine ukupno dvadeset pet

Objavljeno:

Kao deo sedmodnevnog turističkog putovanja u tri zemlje regiona, kineskim turistima su u kosjerićkom kraju ponudili „srpsku svadbu” u kojoj oni aktivno učestvuju. Prve takve svadbe u kojima su učestvovali Kinezi bile su 2019. u Etno-selu „Gostoljublje”, korona ih je prekinula i obnovljene su ove godine.

Srpska seoska svadba iz sedamdesetih godina, sa svim običajima, a u većini glavnih uloga Kinezi. Brzo su od turističke grupe postali svatovska povorka koja je krenula po mladu, prateći kočiju s mladoženjom, ovoga puta dvojicom jer su bile i dve mlade, uz izvornu pesmu i muziku.

„Veoma zanimljivo, vrlo posebno i neobično iskustvo i ja sam srećna. Svi smo ovde veoma srećni što učestvujemo u ovoj ceremoniji, zanimljivo iskustvo i ja sam ponosna na svoju ekipu i mislim da smo svi doživeli novo iskustvo”, srećne su kinseske „mlade”.

Svadba u Kosjeriću
Svadba u Kosjerićufoto: RINA

Kosjerićke „mladoženje” u ovoj turističkoj predstavi već imaju dosta iskustva s kineskim „svatovima” i „nevestama”, kažu kineske „mlade”.

„Za njih je ovo malo zbunjujuće ali ok. Sporazumevamo se na engleskom”, kaže Marko Vasić, „mladoženja”.

„Uglavnom iz Šangaja ekipe koje dolaze su malo opuštenije, a ostatak Kine, oni su malo stegnutiji i onda nakon nekog vremena opuste se i sve to bude ok”, ističe drugi „mladoženja” Đorđe Ostojić.

Većina kineskih turista koji ovde stižu je iz solitera u milionskim gradovima pa je za njih dolazak u prirodu, među mionička brda upotpunjen svadbom pravi doživljaj. Stignu i u kolo, da nauče korake ali i da fotografišu i snimaju.

„Mi ne možemo njima, pogotovu dosta njih ne govori ni engleski jezik i ne možemo im baš do detalja objasniti kao izgleda niti do detalja to treba da znaju ali generalno njih zanima da vide taj običaj, jednostavno da se zabave da vide kao se izvodi mlada, obara jabuka,kako se lomi kolač i šta se sve dešava ovde”, Željko Sredić, etno-selo „Gostoljublje”.

Ovih dana je zakazano 10 „kineskih” svadbi, dan za danom, a od početka godine ukupno dvadeset pet.

Bonus video:

01:07

KINEZI NA NESTVARAN NAČIN OŽIVELI TRADICIJU DUGU 2.000 GODINA! Šokatno umeće digitalizacije: Kulturno nasleđe čovečanstvu

(Espreso / RTS, Slavica Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.