ERIS HARA SRBIJOM, ZA 7 DANA SKORO 4.000 ZARAŽENIH: Ovo je najnoviji KORONA PRESEK
Koronavirus, Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

KORONAVIRUS

ERIS HARA SRBIJOM, ZA 7 DANA SKORO 4.000 ZARAŽENIH: Ovo je najnoviji KORONA PRESEK

Podaci o preminulim i broju hospitalizovanih pacijenata nisu objavljeni

Objavljeno: 15:21h

U poslednjih sedam dana koronavirus potvrđen je kod 3.848 osoba, a testirano je 19.321 osoba.

Podsetimo, prethodnih sedam dana virus je potvrđen kod 2.803 osobe, a testirano je 13.297. Broj pozitivnih slučajeva je za sedam dana povećan za čak 1.045.

Podaci o preminulim i broju hospitalizovanih pacijenata nisu objavljeni.

Podsetimo, epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović rekao je nedavno za Kurir da je nošenje maski opravdano.

- Sreća je što zaraženi imaju blagi oblik bolesti i blagu kliničku sliku. Mnogi koji dobiju simptome ili temperaturu reše sami da se izoluju, testiraju i leče i da ostane na tome. Čak i ako ode kod lekara ne radi se uvek test na koronu, zato su stvarni brojevi zaista znatno veći - rekao je prof. dr Radovanović i podsetio da je "eris" koji kruži Srbijom potomak omikrona koji je blaža varijanta u odnosu na prethodne.

1 / 5 Foto: RINA

Prema njegovim rečima skok broja zaraženih traje već osam nedelja jer je ovaj deveti talas korone počeo sredinom leta.

- Talas posle nekoliko nedelja počinje da stagnira i da jenjava, ali kako nam dolazi hladnije vreme, uveliko traje školska godina to pogoduje virusu da se lakše prenosi. Neizvesno je prognozirati jer mi smo za sada otkrili "eris", ali ne znamo da li je kod nas stigla i druga podvarijanta "pirola". Ukoliko se pojavi i ta varijanta brojke bi mogle da skaču i dalje.

Podsetimo, što se tiče simptoma erisa, podvarinate omikrona, prof. dr Radovanović je rekao da su simptomi u suštini isti kao i ranije, samo je promenjena učestalost.

- Lista simptoma je velika, ali sada su češći glavobolja, gušobolja, kašalj i kijavica, a manje ima onih težih simptoma poput nedostatka daha, gubitka čula mirisa i ukusa ili povišene temperature. Nisu nestali ti simptomi, ali ređe se javljaju.

Bonus video:

01:51

NOVI SOJ KORONA VIRUSA U SRBIJI! Stojanović: Svi koji su bili u inostranstvu, čim primete simptome treba ODMAH da se jave lekaru!

(Espreso/Kurir.rs/ A. K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.