BILI SMO NA IZLOŽBI "MILEVA: MI SMO STENA": Putovali smo kroz BLISTAV UM NAUČNICE, a ovo nas je ŠOKIRALO! (VIDEO)
Mileva Marić Ajnštajn, Foto: Pictures From History / akg-images / Profimedia, BETAPHOTO/Ministrastvo kulture/Mladen Sekulic, Espreso

IZLOŽBA POSVEĆENA LIKU I DELU MILEVE MARIĆ AJNŠTAJN

BILI SMO NA IZLOŽBI "MILEVA: MI SMO STENA": Putovali smo kroz BLISTAV UM NAUČNICE, a ovo nas je ŠOKIRALO! (VIDEO)

Posetili smo izložbu "Mileva: Mi smo stena" u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđani

Objavljeno:
Marina Letić

Briljantni um i dostignuća fizičarke i matematičarke Mileve Marić Ajnštajn do kraja njenog života ostali su u senci slavnog supruga.

Interaktivna multimedijalna izložba "Mileva, mi smo stena" na svojevrstan način ispravlja ovu nepravdu i posetioce Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđani upoznaje sa Milevinim životom.

Tokom posete ovoj izložbi uverili smo u snagu i unikatnost vizuelnog narativa, koji na upečatljiv, i do sada neviđen način, pristupa delu i liku naučnice.

Scenografija je podeljena na 12 celina koje sve vreme komuniciraju sa publikom i pomoću moderne tehnologije, 3D animacija, holograma i klasičnog umetničkog jezika posetioce stavljaju u središte radnje kako bi mu ispračali neverovatnu priču.

Autor ove jedinstvene multimedijalne izložbe je dr Dušan Jovović koji je uspeo na iskombinuje medije i najmodernije tehnologije sa umetničkim jezikom koji se ogleda kroz grafički dizajn, crteže i skulpture.

Prostor je podeljen na dva dela - "svetli" i "tamni", kao metafore Milevinog života, uspona i padova, svetlih i mračnih trenutaka.

I, zaista, kada kročite u osvetljen prostor u mraku, dok se na improvizovanim crnim zidovima projektuju 3D animacije, na momenat pomislite da ste glavni lik neke sci-fi serije.

Bicikl, koji je simbolično postavljen na samom ulazu, podseća na neprestano kretanje i prolaznost života.

"Život je poput vožnje bicikla. Da bi održavao ravnotežu, moraš stalo da se krećeš."

Mileva mi smo stena
foto: Espreso

Beli, "retro" bicikl nekada se mogao videti po vojvođanskim sokacima. Zauzimao je i važno mesto u životu ove naučnice koja se kretala otežano. Kada sednete na njega i počnete da okrećete pedale, pred vama se otvara "Milevina perspektiva"- sivi, jesenji dan u Titelu, makadam i autentični ravničarski sokak.

Mileva mi smo stena
foto: Espreso

Ovaj "tunel" na samom početku zapravo ima funkciju dočaravanja ulaska u Milevin um.

Prve celine se kreću od svetlosti ka mraku, tj. plodonosnim Milevinim godinama života i saradnje sa jednim od najvećih naučnika na svetu. Krećući se između crnih zidova, postepeno ulazimo u njen slom - period kada su brojne nedaće zadesile porodicu Ajnštajn.

Mileva mi smo stena
foto: Espreso

Sve vreme nas prati voda na stropu koja je zapravo "matica koja nosi Milevin život“, kao i citati koji su dopunjuju ovaj umetničko filozofski eksperiment.

Mileva mi smo stena
foto: Espreso

Najjači utisak ostavile su poslednje celine izložbe kroz koje vodi "soba svitaca"- mračni prostor sa ogledalima u kom svetlucaju sitne lampice i neprekidno se čuju svici.

Taj skučeni prostor predstavlja onaj deo Milevinog života koji je propraćen mukotrpnim razvodom od Alberta, bolesti dece i pogoršanim zdravstvenim stanjem.

Efekat šoka prave tri lutke u crnom koje sede kao na sahrani i uvode nas u najmračniji Milevin period i u manje poznatu biografiju njenog i Ajnštajnovog mlađeg sina Eduarda, koji je 1930. oboleo od šizofrenije.

Mileva mi smo stena
foto: Espreso

Ova soba je svet viđen njegovim očima, a centralno mesto zauzima klavir na kom se dirke sablasno same pokreću.

Mileva mi smo stena
foto: Espreso

Poslušajte kako to zvuči:

Predmeti od stakla vise u zraku i ostavljaju utisak zaustavljenog vremena i zarobljenog prostora.

Mileva mi smo stena
foto: Espreso

Kako je rekao sam autor izložbe, dokumentarna građa o životu i naučnom radu Mileve Marić dosta je oskudna i njegovo istraživanje najviše se zasnivalo na pismima koja su ostala iza Alberta i Mileve.

U sledećoj celini je Milevin hologram koji se na nemačkom jeziku obraća posetiocima. Centralno mesto zauzima srce čiji otkucaji odzvanjaju prostorijom:

Umetnička prizma dr Jovovića promenila je asocijaciju koja je ustaljena kada se pomene Milevino ime - umesto da je posmatramo kroz pojednostavljene narative o ženi u senci velikog naučnika i pasivnu učesnicu u istoriji nauke, ova izložba nas poziva da sagledamo jedan istinski stvaralački život.

Inače, ime izložbe je izvedeno upravo od njenog odgovora na pitanje znatiželjnika zašto svoj rad potpisuje pod suprugovim imenom. “Mi smo stena”, odgovorila je kratko Mileva.

Nakon završetka izložba će ostati kao legat u Muzeju grada, a mi vam preporučujemo da što pre zakoračite u neverovatan svet i blistav um velike srpske naučnice Mileve Marić Ajnštajn.

Ovo što smo vam otkrili samo je delić onoga što ćete videti i doživeti.

I verujte nam na reč, iskustvo je neverovatno!

1 / 14 Foto: Espreso

Bonus video:

02:48

AJNŠTAJN JE BIO SUJETAN, MILEVA GA JE UČINILA SLAVNIM Abramović otkrio kako je jedno upoznavanje njegove žene PROSLAVILO ALBERTA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.