U OVOJ BOLNICI U SRBIJI UPRAŽNJENO ČAK DVE TREĆINE RADNIH MESTA: Lekari ne žele da se vrate nakon specijalizacije
Bolnica / Ilustracija, Foto: Rina

ŽALOSNO

U OVOJ BOLNICI U SRBIJI UPRAŽNJENO ČAK DVE TREĆINE RADNIH MESTA: Lekari ne žele da se vrate nakon specijalizacije

Opšta bolnica Majdanpek daje veliki broj specijalizacija, međutim...

Objavljeno:

U Majdanpeku uskoro neće imati ko da leči, jer se većina lekara ne vraća nakon specijalizacije. Menjaju ih uglavnom penzioneri i to samo koliko je neophodno da se rad održi. Druga najbliža bolnica u Boru udaljena je 70 kilometara.

Kada pacijenti pođu na pregled u opštu bolnicu Majdanpek, ne znaju da li će zateći lekara specijalistu, jer od planiranih 35 u sistematizaciji rada, nedostaje dve trećine.

“Ja sam srčani bolesnik, operisan sam pre 13 godina, tako da čim čujem da nema interniste, mene uhvati strah šta će biti sa nama”.

“U Negotinu ne radi endokrinolog, nema termina i sada doktorka iz Milanovca dala je uput ovde, bili smo 21. Nema lekara”, kažu anketirani.

Ni lekarima nije lakše. Dr Dragoslav Aleksić iako u penziji jedini je pedijatar u ovoj bolnici. Kako tvrdi, postiže sve, ali višemesečno dvadesetčetvoročasovno stanje pripravnosti opteretilo bi svakog.

“Dobra je saradnja, imam dobre uslove da radim, postoji sve što treba da obavljam posao kako treba”, navodi primarijus dr Dragoslav Aleksić, pedijatar iz Leskovca.

Na odeljenju oftamologijije nemaju nijednog lekara, intenzivna nega ne radi zbog nedostatka sestara, a još nekoliko odeljenja mogu uskoro da se zatvore jer je sedam specijalista najavilo odlazak, a četvoro sa specijalizacije verovatno se neće vratiti. Željka Pavlović Pobrić jedna je od retkih koja će se nakon specijalizacije vratiti u svoj rodni grad.

“Ovim putem apelujem na čelnike ministarstva zdravlja, da se lekarima koji bi došli ovde da rade daju neke povlastice, određene vrste stimulacije, da se lekarima na specijalizaciji plaća odvojeni život”, ističe Željka Pavlović Pobrić, specijalizant radiologije.

Opšta bolnica Majdanpek daje veliki broj specijalizacija, međutim, čim završe obrazovanje, mladi lekari odlaze u velike centre, jer je prema odluci ustavnog suda dovoljno samo da vrate novac uložen u njih umesto da odrade 8 do 10 godina. To meštane istočne Srbije ostavlja bez prava na lečenje.

Dr Marko Radulović, anesteziolog i direktor Opšte bolnice Majdanpek predlaže: “Da se specijalisti vežu za ustanovu tako što će morati tu da ostanu dok se ne obezbedi lekar specijalista koji će ih zameniti i da na vreme najave svoj odlazak. Druga, da on neće biti specijalista koji samostalno može da radi dok u toj ustanovi neko vreme ne provede”.

Zbog svakog specijaliste koji ode, bolnica i pacijenti gube 10 godina. To je sudbina svih manjih mesta. Iako lokalne samouprave pomažu, trajno rešenje je na Ministarstvu zdravlja, tvrde u Majdanpeku.

Bonus video:

01:47

Niški lekari uspeli da prišiju odsečenu šaku

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.