U SRPSKOM SELU ĐACI ZA UŽINU JEDU PRASETINU: Ovde se okreće NAJBOLJE PEČENJE, kažu da ga je čak i BAJDEN probao!
Pečenje, Foto: Printscreen/RTS

uvek se traži koji kilogram više

U SRPSKOM SELU ĐACI ZA UŽINU JEDU PRASETINU: Ovde se okreće NAJBOLJE PEČENJE, kažu da ga je čak i BAJDEN probao!

Stopanja je selo u Srbiji sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika

Objavljeno:

Selo sa 1.300 stanovnika i osam pečenjara. Bilo ih je i više u Stopanji – na magistralnom putu između Trstenika i Kruševca. Meštani žive od poljoprivrede, a ekonomsku sliku kraja i te kako popravljaju kafane pokraj puta. Uprkos dobrom poslovanju, ugostitelji brinu za budućnost.

I Bajden je 2009. probao pečenje u Stopanji, bar tako vole da se pohvale meštani. Načičkane pečenjare dežurne kao apoteke – rade 24 sata. U tom selu školarci užinaju sendvič sa 100 grama prasetine. Navijači rado svrate da ukradu jagnje, a stranci traže koji kilogram više da ponesu.

Pečenje
Pečenjefoto: Printscreen/RTS

"Ja mislim da ne postoji mesto u Srbiji gde nisu čuli za Stopanju. Tajna je u dobro pečenom pečenju, hrskava kožica, dobro pečeno i ništa drugo", kaže Dragana Jevtić, vlasnica pečenjare.

Vlasnik pečenjare Radiša Gašić navodi da trenutno u Stopanji ima osam do deset pečenjara koje rade. "Moj utisak je da, i kad bi nas bilo više, da bi i to radilo", dodaje Gašić.

Prve krajputaške pečenjare otvorene su šezdesetih godina. Danas imaju i "Pečenijadu" u čast kafane i vrućeg pečenja.

Pečenijada
Pečenijadafoto: Printscreen/RTS

Stopanja je selo u Srbiji sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika, a miris vrućeg pečenja širi se Ulicom Kosovskih junaka koja je i glavna ulica u ovom mestu. Red za pečenje najčešće se čeka nedeljom.

"Pečenje u Stopanji je gastro proizvod koji je napravio neki bum. Niko im nije pomagao, niko tu nije pravio neku kampanju, ni na čemu se nije radilo. Jednostavno je krenulo stihijski i nastalo je nešto novo, neobično", objašnjava Jelena Stojković, autorka knjige "Stopanjske kafane i njihove priče".

Neobično je i da je u selu pečenjara uspela da opstane i jedna ribarnica. Vlasnik ribarnice Siniša Smiljković kaže da meštani Stopanje ipak više vole pečenje.

Pečenje
Pečenjefoto: Printscreen/RTS

"Ispravnije je jesti ribu nego pečenje, zbog zdravlja, ali ovde više vole pečenje. Jedu pečenje svakog dana, a samo ih post natera da jedu šarana", naglašava Smiljković.

U selu na Moravi možda i ribarnica dočeka bolje dane, jer pečenjare brinu svoje brige – Moravski koridor ih zaobilazi i preti da odveze i goste. Nadaju se da ipak neće doživeti sudbinu kolega duž Ibarske magistrale.

Bonus video:

01:00

SVINJETINA U EU POSKUPELA ZA 40 ODSTO: Evo kada ćemo saznati kako će biti kod nas! Kurir u Čačku, meštani FRAPIRANI cenom mesa

(Espreso / Rts / Jelena Z. Nikolić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.