ODLAZAK GINEKOLOGU U SRBIJI MOŽE BITI JEFTIN, A PREKO JE POTREBAN: Žene jedan pregled mogu da obave i SAME KOD KUĆE
Ginekološki pregled, Foto: MasterVideo Alamy Alamy Profimedia, Sergiy Tryapitsyn Panthermedia Profimedia

zdravlje žena u srbiji

ODLAZAK GINEKOLOGU U SRBIJI MOŽE BITI JEFTIN, A PREKO JE POTREBAN: Žene jedan pregled mogu da obave i SAME KOD KUĆE

Ginekološki pregled je važan za zdravlje žena, ali često se ne zna da čak i van državnog sektora može biti jeftin, a da postoje metode pregleda koje žene same mogu da primenjuju

Objavljeno:
Verica Arsić

Iako je ginekološki pregled jedan od retkih na koje žene idu i kada su zdrave, učestalost posete ginekologu ili ginekološkinji jeste važan segment brige o zdravlju.

Pisali smo o tome koliko je žena sa lošim iskustvom kod ginekologa zbog nerazumevanja ženskog iskustva i perpetuiranja ideologije sistema koji žene posmatra kao građane drugog reda.

Potom, postoji i finansijski problem - ginekološki pregledi su često skupi za žene koje nisu na pozicijama moći.

Ginekološki pregled
Ginekološki pregledfoto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

No, redovni ginekološki pregledi ipak mogu da pomognu u otkrivanju ranih stadijuma bolesti, pojave ciste ili tumora.

Pored državnih, postoje i privatni ginekološki pregledi, te ukoliko žene nemaju vremena da se usklade sa državnim sektorom alternativa postoji.

Cene ginekoloških pregleda

U državnim institucijama većina segmenata ginekoloških pregleda jeste besplatna, dok se ponekad brisevi koji otkrivaju bakterijske reakcije naplaćuju.

S druge strane, ginekološki pregledi se u privatnim firmama uvek naplaćuju.

Ipak, uz određene popuste ginekološke preglede i u privatnom sektoru možete izvršiti jeftinije nego što se inače nudi.

Ginekološki pregled
Ginekološki pregledfoto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

Primera radi, prošireni ginekološki paket sa ultrazvukom dojki, u koji spada klasičan ginekološki pregled, kolposkopija, Papanikolau test, vaginalni i cerivralni birs, ginekološki ultrazvuk možete pronaći po ceni oko 2500 dinara.

Potom, moguće je pronaći i ponudu koja obuhvata ultrazvuk jedne regije po izboru, opet u okviru cene od 2500 dinara:

  • standardni ginekološki ultrazvuk;
  • ultrazvuk dojki;
  • ultrazvuk štitaste (tiroidne) žlezde;
  • ultrazvuk abdomena.

Takođe, za opširniji redovni ginekološki pregled - klasičan ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, Papanikolau test sa vaginalnim i cerivralnim birsom, kolposkopija, urin sa sedimentom i kompletna krvna slika, ultrazvučni pregled štitaste žlezde, ultrazvučni pregled abdomena i ultrazvučni pregled donjeg dela stomaka - moguće je pronaći i za 5000 dinara.

Samopregled dojki

Kako često pregled dojki ne ulazi u redovan ginekološki pregled, ni u državnim, ni u privatnim klinikama, postoje načini da žene same pregledaju taj deo.

Na kratkim videima koje su mnoge poznate ličnosti širom sveta snimile jasno se vidi koji potezi treba odrade kako bi se ispitala strukutra dojki.

Jasno je da su cene i pored sniženja visoke određenoj grupi žena, a da je čekanje u državnim zdravstvenim centrima naporno, te iako je najbolje imati reč stručnjaka kada je u pitanju zdravlje, dobro je da postoje i određeni videi koji ženama mogu omogućiti brz i bespletan samopregled.

Važnost ginekološkog pregleda naspram odnosa društva

Podsećamo da je ginekološki pregled značajan sa sprečavanje razvijanja određenih problema kod žena. Ali, razumemo da je zbog iskustva koje žene imaju i diskursa koji se gaji u sistemu, kao i zbog ženskog siromašta, teško otići na pregled.

Nažalost, i dalje će žene u jedinoj grani medicine koja se bavi njihovim zdravljem čuti stereotipične komentare i kritike koje će im poljuljati nadležnost na sopstvenim telom.

Stoga, pored potrebe da svaki ginekološki pregled bude opširan, temeljan i besplatan, važno je da dođe do sistemske eduakcije i destigmatizacije ženskog tela, kako kod žena, tako i kod ginekologa i ginekološkinja.

Bonus video:

01:22

Ginekolog za Kurir TV: Mi smo svi na porođaju u nekom hiperadrenalinskom stanju

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.