PREMA STARIM VEROVANJIMA OVE OSOBE NIKAKO NE BI SMELE DA VAM BUDU KUMOVI! Svaki Srbin ovo MORA DA ZNA
Krštenje, Foto: Marco Taliani de Marchio / Alamy / Alamy / Profimedia

IZBOR KUMOVA UTIČE NA BUDUĆNOST

PREMA STARIM VEROVANJIMA OVE OSOBE NIKAKO NE BI SMELE DA VAM BUDU KUMOVI! Svaki Srbin ovo MORA DA ZNA

Kakve kumove roditelji izaberu detetu, takvi će ostati za života

Objavljeno: 08:42h

Za većinu Srba, kumstvo predstavlja svetinju, a kum zauvek ima posebno mesto na svetkovinama jedne porodice.

U našoj zemlji postoji izreka "kumstvo se ne odbija", ali da li zapravo znate koje osobe ne bi trebalo da izaberete za takvu čast prema starim verovanjima?

Krštenje deteta je prvi njegov korak na putu ka Bogu, a sam obred je svetao praznik za svaku porodicu u Srbiji. Da bi se sakrament odvijao po svim kanonima, posebna pažnja morate posvetiti izboru kumova za bebu!

Veruje se da su kumovi anđeli u svetu koji su pozvani da pomognu maloj osobi da započne duhovni život, koji će ga celog života štititi od iskušenja. Izbor kumova utiče na budućnost deteta, uzmite to u obzir.

Tajna krštenja deteta se obavlja jednom. Ni u kom slučaju dete se ne sme ponovo krstiti, šta god da se desi! Kakve kumove roditelji izaberu detetu, takvi će ostati za života.

Krštenje deteta
Krštenje detetafoto: Profimedia

Koje osobe nam ne mogu nikako da vam budu kumovi?

Za kumu ne možete uzeti devojku mlađu od 14 godina, a dečaka do 15 godina za kuma. Crkva smatra da se tek posle ovog uzrasta čovek se može baviti duhovnim obrazovanjem,

Osim toga, nikako ne bi trebalo uzimati za kumove monaha i monahinju, niti osobe sa mentalnim oboljenjima. Pored toga, ni roditelji deteta ne mogu biti kumovi.

Kumovi za venčanje

Po verovanju naroda nemoguće je uzeti neudatu ženu za kumu devojci, a neoženjenog muškarca za kuma momku. Takođe, postoji jedno sujeverje je o trudnicama koje ne treba uzimati za kume.

Prema stavu crkve najvažnije je da osoba koju izaberete za kuma vašem detetu ili za venčanje bude dobra osoba, sve ostale stvari su manje važne!

Šta je nesebična ljubav, kako prepoznati granice između dobra i zla, šta je vera, savest, strpljenje i milosrđe: o svemu tome duhovni roditelji treba da govore kumčetu. Ovo je njihov glavni poklon!

Mlada i mladoženja
Mlada i mladoženja foto: Profimedia

Teško je razumeti i prihvatiti takvu izjavu, jer je uobičajeno da u kuću kumčeta donosimo novac, igračke, besposleno provodimo vreme sa detetom. Sjajno je, naravno! Ali mnogi ljudi zaboravljaju da su kumovi prvenstveno duhovni mentori, prenosi Stil.

Bonus video:

01:50

ETNOLOG RAZREŠAVA DILEMU: Može li žena da preuzme slavu? Čak se i SPC oglasila po ovom pitanju, EVO ŠTA JE ISTINA O OVOM OBIČAJU

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.