POČETAK JESENI OBELEŽILO TIPIČNO VREME, ALI NAREDNI DANI DONOSE PROMENU! Evo da li ćemo imati MIHOLJSKO LETO
Vremenska prognoza, Foto: Ana Paunković

JESEN JUČE ZVANILNO STIGLA

POČETAK JESENI OBELEŽILO TIPIČNO VREME, ALI NAREDNI DANI DONOSE PROMENU! Evo da li ćemo imati MIHOLJSKO LETO

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda oktriva šta nas čeka tokom prvih dana jeseni

Objavljeno:

Jesen je juče i zvanično stigla - kalendarski. Sunce su odmah zamenile kiše. Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je da je početak jeseni obeležilo pravo tipično jesenje vreme.

Prvi dan jeseni obeležile su obilne padavine a Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rekao je za RTS da ćemo od utorka do kraja sedmice uživati u prijatnim jesenjim danima, kada bi maksimalna temperatura bila između 23 i 27 stepeni. Međutim, za vikend ponovo padavine.

Kiša je juče "zabeležena“, pre svega u zapadnim i jugozapadnim krajevima, gde je bilo između 10 i 20 milimetara kiše, u toku noći nešto manje.

U drugom delu noći najviše padavina je bilo na severu zemlje - u Subotici oko 10 milimetara padavina.

Mihajlović kaže da se danas očekuje 40 do 80 milimetara kiše, u pojedinim mestima, lokalno i do 100 milimetara kiše - to su količine koje su u kategoriji crvenog stepena upozorenja, a srednja mesečna vrednost za Beograd iznosi oko 50 milimetara za septembar.

Kiša
Kišafoto: Aleksandra Čolić

"Imaćemo u toku 24 sata količinu koja je veća od onoga što prosečno padne za mesec dana i u tom smislu je najviši stepen upozorenja izdat", objašnjava on.

Šta nas očekuje posle obilnih padavina

Mihajlović kaže da nas posle ovih padavina očekuje lepše vreme - jesen nisu samo kiše već i prijatne temperature. Prema njegovim rečima, posle ovih padavina u toku dana još sutra na istoku i jugoistoku očekuju nas padavine, u ostalim krajevima postepeni prestanak i razvedravanje.

"Od utorka do kraja sedmice uživaćemo u prijatnim jesenjim danima, u drugom licu jeseni, kada bi maskimalna temperatira bila između 23 i 27 stepeni", naveo je Mihajlović. Nove padavine možemo najaviti za sledeći vikend, dodaje on.

Kiša
Kišafoto: Nenad Kostić

Na pitanje možemo se nadatiMiholjskom letu - Mihajlović podvlači da je narodno iuskustvo potvrđeno i statističkim podacima. Potvrđuje se da u prvoj polovini oktobra postoji period od sedam do deset dana suvog, prijatnog i toplog vremena bez padavina, navodi Mihajlović.

(Espreso / Kurir / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.