"KAKVA NAM SE OVO APOKALIPSA SPREMA": Meštani Sremske Mitrovice PREPLAŠENI zbog neverovatnog prizora na nebu
Nevreme, Foto: Rina

nevreme u srbiji

"KAKVA NAM SE OVO APOKALIPSA SPREMA": Meštani Sremske Mitrovice PREPLAŠENI zbog neverovatnog prizora na nebu

Prema prognozi našeg meteorologa, nevreme će do kraja dana zahvatiti celu zemlju

Objavljeno:

Kakva nam se ovo apokalipsa sprema - prokomentarisali su meštani Sremske Mitrovice, kada su iznad njive kod ovog grada ugledali prizor koji zastrašuje.

Tamni oblaci pokrili su gotovo celo nebo i najavljuju snažno nevreme koje će do kraja dana zahvatiti celu zemlju.

Hladni front stiže pred kraj dana prvo do severozapada Srbije, da bi se tokom večeri i noći se širio ka ostalim predelima zemlje. On nam donosi kišu, pljuskove, grmljavinu, a ponegde i grmljavinske oluje sa gradom.

Tokom nedelje u celoj Srbiji obilna kiša i jaki pljuskovi sa grmljavinom, dok će na jugu i istoku ujutro biti suvo.

Obilne padavine ujutro i pre podne očekuju se na severozapadu, zapadu i jugozapadu Srbije, a krajem dana i tokom noći u centralnim, istočnim i severoistočnim predelima Srbije i na jugu Banata.

Kiša
Kišafoto: Zorana Jeftić

Talas obilnih padavina nastaviće se i u ponedeljak naroičito ujutro i pre podne, ali će tokom dana padavine slabiti. Prema kraju dana sa severoistoka se očekuje razvedravanje.

Od subote uveče do ponedeljka ujutro u većem delu Srbije se za 24 do 36 sati očekuje da padne od 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 100 litara. Reč je o količini padavina koja u proseku u ovom delu godine padne za mesec, pa i za dva meseca.

Usled toga očekuje se nagli rast manjih tokova, kao i svih reka južnije od Save i Dunava, ukjljučujući i samu Savu.

Reka
Rekafoto: Filip Plavčić

U slivu Drine, Zapadne Morave, Kolubare, Tamnave, Ibra, Jasenice očekuje se ogroman porast reka, ali dobra vest je da su one tokom septembra imale veoma nizak vodostaj zbog sušnog vremena. Ipak, uslediće nagli porast, a na manjim tokovima ovih slivova očekuje se pojava poplava, uglavnom u gornjim pritikoma i one bi bile bujičnog karaktera.

Na pojedinim lokacijama očekuju se urbane poplave, usled nemogućnosti da odvodni i kanalizacioni sistemi prihvate ogromnu količinu atmosferske vode.

Dakle, do ponedeljka se preoporučuje povećan oprez zbog očekivanih vremenskih (ne)prilika i da se prate sve nadležne službe.

Bonus video:

01:05

Veliko nevreme u okolini Svilajnca

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.