SRPSKI MANASTIR KOJI KRIJE MNOGE LEGENDE: Veruje se da je baš OVDE zakopano VELIKO BLAGO, a to nije SVE (FOTO)
Marko Kraljević, Foto: Wikipedia/Mina Karadžić

LEGENDE

SRPSKI MANASTIR KOJI KRIJE MNOGE LEGENDE: Veruje se da je baš OVDE zakopano VELIKO BLAGO, a to nije SVE (FOTO)

Manastir u istočnoj Srbiji prati priča o Marku Kraljeviću

Objavljeno:

Među zanimljivim lokacijama u Srbiji o kojima se ne govori često je i jedan manastir u istočnoj Srbiji. Njega prati legenda o grobu čuvenog narodnog junaka Marka Kraljevića.

Manastir Koroglaš se nalazi u neposrednoj blizini Negotina, kod sela Miloševo. Nema pouzdanih podataka ko ga je i kada zidao, ali se pretpostavlja da ga je sagradio kralj Milutin početkom XIV veka.

Narodno predanje kaže da je na tom mestu sahranjen baš Kraljević Marko pošto je ranjen, na Šarcu, preplivao Dunav iz Vlaške nakon bitke na Rovinama. Njemu je za dušu tu podignut manastir, pišu na sajtu visiteastserbia.rs.

Manastir je bio živopisan, ali su se sačuvali samo ostaci fresaka. Pored crkve nalazi se srednjovekovna nekropola koja je samo delimično ispitana. Kada su arheolozi tokom iskopavanja u blizini sela Miloševo našli staro groblje sa oko 150 preminulih i ustanovili da je u 14. veku kod Miloševa izgrađen manastir Koroglaš, među tamošnjim narodom raširilo se verovanje da u blizini mora biti i grob junaka Kraljevića Marka, piše opanak.rs.

I uprkos tome što istorija beleži da je Marko poginuo u Rumuniji u bici na Rovinama, drevna legenda kaže da je Markov grob baš kod ovog manastira, ali i da krije veliko zakopano blago koje mu je poklonila njegova milosnica vila Raviojla sa planine Miroč.

Bonus video:

01:09

LEGENDE KOJE SU VEZANE ZA ŠID! Manastir Privina Glava je ovako dobio ime? Kurir TV u obilasku najvećih misterija Srbije

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media