RHMZ NAJAVIO OLUJNE UDARE KOŠAVE I PROMENU VREMENA: Ovo je vremenska prognoza do kraja sedmice
Kiša, Foto: Stefan Stojanović

VREME U SRBIJI

RHMZ NAJAVIO OLUJNE UDARE KOŠAVE I PROMENU VREMENA: Ovo je vremenska prognoza do kraja sedmice

Košava će duvati do utorka pre podne, a zatim će uslediti promena vremena

Objavljeno:

U Srbiji će danas tokom dana biti dana pretežno sunčano, samo u brdsko-planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti i pljusak, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ujutro po kotlinama i rečnim dolinama mestimično magla. Vetar slab i umeren, na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno i jak, istočni i jugoistočni.

Najniža temperatura od 13 do 19, na jugu Banata oko 21, a najviša od 27 do 32. U Beogradu pretežno sunčano i toplo vreme. Vetar umeren, jugoistočni. Najniža temperatura oko 19, najviša oko 31.

U toku jutra po pojedinim kotlinama i dolinama reka na zapadu i jugu Srbije, kao i na Pešterskoj visoravni i u Timočkoj Krajini magla koja će ponegde smanjivati vidlјivost na manje od 200 m.

Nakon stabilne prve polovine meseca, u drugom delu septembra promenljivo ali i dalje natprosečno toplo.

1 / 5 Foto: Tamara Trajković

"Danas u većem delu pretežno sunčano i toplo. U košavskom području vetrovito - duvaće umeren i jak, na jugu Banata povremeno olujni jugoistočni vetar. Najviša temperatura od 26 do 32 °C.

Košava će duvati do utorka pre podne, a zatim će uslediti promena vremena uz lokalne plјuskove i grmlјavinu (ponegde i uz kratkotrajan grad). Sa slablјenjem strujanja, grmlјavinska oblačnost će u sredu biti slabopokretna, a plјuskovi lokalno intenzivni uz veću količinu padavina za kratko vreme (više od 20 mm). Temperatura u padu - maksimalne vrednosti oko 24 - 25 °S. U četvrtak u većem delu Srbije stabilizacija vremena uz sunčane intervale, a kratkotrajni plјuskovi očekuju se još ponegde na jugu i istoku Srbije. Krajem dana u Vojvodini, Podunavlјu i Pomoravlјu pojačavanje jugoistočnog vetra (košave). U petak i za vikend malo do umereno oblačno, toplo i vetrovito sa temperaturama ponovo oko 30 °S", navodi se u najavi RHMZ.

Upaljen meteo alarm

U Banatu je danas na snazi žuti meteo alarm zbog košave, dok je u zapadnoj Srbiji upozorenje na snazi zbog visoke temperature.

Žuti meteo alarm znači da je vreme potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Bonus video:

01:05

Veliko nevreme u okolini Svilajnca

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.